Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Mat är medicin”

Falu lasarett har landets bästa sjukhusmat. Sjukhuset har blivit vinnare i tävlingen Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget.
Det blir också vinstpengar för mera utbildning för personalen.
– Det förpliktigar. Vi ser vinsten på att vi arbetar på rätt sätt, säger Birgit Pallin, driftschef Kostservice vid Falu lasarett.

Annons

– Mat är medicin. Det är oerhört viktigt för oss i vården, säger Bengt Malmqvist, chefsläkare, Falu lasarett.
Vid Falu lasarett lagar man runt 400 patientportioner varje dag och 350 till kvällsmat. Till personalrestaurangen Gastronomen kommer det 700 portioner varje vardag. Dit kommer också elever från ett par skolor och äter.
De har jobbat med att dels laga mat från grunden och så få en dialog med personal som jobbar inom vården.
– Jag har kontaktat alla avdelningar på sjukhuset, säger Linda Haglund, teamchef för Kostservice vid Falu lasarett.

På så sätt har de jobbat med att miljön också. Så att det inte är stressigt till exempel.
Omkring 30 personer i personalen har fått utbildning.
Falu lasarett blev vinnare av tre i finalen. Och som vinnare får man tre utbildningscheckar à 10 000 kronor för att kunna ge ytterligare utbildning till personal.

Ur juryns motivering: ”Köket vid Falu lasarett har fått upp farten på sin resa mot målet att laga mer mat från grunden. Ett klokt ledarskap och rekrytering av kockar från krogbranschen har byggt broar mellan storköksvärlden och restaurangvärlden och skapat en modern organisation med starkt fokus på maten, vilket också ger avtryck i smakerna. ”
– Falu lasarett är det sjukhus i tävlingen som fått flest pusselbitar på plats – råvaror, tillagning, logistik, miljöaspekter och kompetensutveckling, förklarar Bengt von Zur-Mühlen, njurmedicinare och vice ordförande i Sjukhusläkarna och jurymedlem.

Det var också han som tog initiativ till den motion som skrevs 2009 och ledde till att Läkarförbundet antog en utmaning att verka för bättre kvalitet på sjukhusmaten. Tävlingen startade med att tävlingsformulär skickades ut till alla landets sjukhus.
– Det har lett till att vi i dag har utbildning med vårdpersonal, säger Anders Roos, förvaltningschef Landstingsservice.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se