Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matar hästarna med knapptryckning

Inte en människa. Hästarna sköter sig själva. De går in och ut i stallet när de vill, och äter när det behagar dem på de ”matställen” som finns.

Det kallas active stable.

Annons

När DD svänger förbi och tittar på den första anläggningen av sitt slag i Rättvik är det folktomt och öde. Men nej, där är en kvinna som rör sig mellan de olika små matstationerna som ligger runt själva stallet.
Det visar sig vara Linda Olsson som jobbar på skolan och som håller på att mata hästarna.
Eller mata och mata? Hon trycker på knappar.
– Det sköter sig själv och vi sparar mycket tid, säger Linda Olsson.
Hästarna har ett halsband runt halsen som grejar det hela. När hästarna går in och ska äta läses bandet av och hästen får exakt så mycket mat som den ska ha den dagen.
De fattade galoppen ganska snabbt, om vi nu ska vara lite vitsiga. Det tog inte lång tid innan de gick in och ut själva där det fanns mat.
– Vi fick träna lite i början, men när de förstod att det fanns havre så fattade de fort, säger Linda Olsson.
Den anläggning som nu är klar omfattar tolv hästar. Ytterligare ett active stable är under byggnad uppe vid ladugården och ska omfatta sex hästar.
– Det ska bli klart i år, säger Linda Olsson.
Active stable är inte så vanligt men kommer på allt fler platser.

Bengt Oldhammer
bengt.oldhammer@daladem.se