Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mathias redo för ett år i USA

Karriären började i Smedjebacken. För några månader sedan tog han JSM-guld med Leksand. På lördag åker han till USA för ett års spel med Kenai River Brown Bears i juniorligan NAHL.
- Jag åker dit för att spela så mycket som möjligt, säger 19-årige Mathias.

Och spela handlar i Mathias fall om att vakta målburen.
- Jag har varit målvakt så länge jag kan minnas och tycker det är hur kul som helst.
- Och så klarar jag nog inte av nåt annat heller, tillägger Mathias och skrattar.

Det brukar sägas att målvakter är väldigt speciella...?
- Ha, ha, själv tycker jag nog inte att jag är så speciell, men visst får man höra en del från kompisarna, säger Mathias.

SM-guld med J20

Målvaktskarriären inleddes alltså i Smedjebacken, men från säsongen 07/08 har han bott och spelat i Leksand.
- Det har alltid varit mitt mål att komma in på hockeygymnasiet där. Dessutom har Martin Karlsson (som nu spelar med Leksands a-lag) och jag hängt ihop sen vi var fyra år eller nåt, och när han kom in ett halvår före blev jag ännu mer säker på att jag ville dit, förklarar Mathias.
Och dit kom han. Först var det J18 som gällde, men förra säsongen avslutade han alltså med att ta SM-guld med J20.
- Det var en rolig säsong på alla sätt, men jag vet inte om jag kan ta till mig så mycket av äran för guldet direkt, fortsätter Mathias.
- Det var ju Hanses (Erik) som stod mest, men ett guld fick jag i alla fall.
Ett bra avslut på åren i Leksand kan man säga.

Hur blev det USA?
- En kille i Leksand som bara jobbar med att skicka över juniorer hjälpte mig med det. Dessutom hade jag kontakt med Johan Skinnars (från Säter) som varit där förra säsongen. Han är ju i Norge nu men har tipsat mig om det här laget.

Flytt på lördag

Flyttlasset går redan på lördag och först av allt väntar några dagar i Chicago.
- Det är ett målvaktsläger där som jag ska vara med på innan jag den 15:e åker till Alaska där det nya laget finns, berättar Mathias.
Träningarna med nya klubben drar igång en vecka senare.
- Sen blir det bara hockey som gäller. Mycket träning såklart, men dessutom kommer vi spela dubbelt så många matcher som här hemma.
Och med tanke på att bortamatcherna finns utspridda över hela USA blir det nog inte alltför mycket fritid för Mathias del framöver.
- Jag har inte sökt någon skola eller så heller, utan vill satsa enbart på hockeyn. Det har alltid varit mitt mål och nu vore man dum om man inte tog chansen.

Ettårskontrakt

Kontraktet med nya laget gäller till att börja med ett år.
- För min ålders del får jag stanna en säsong där, men vi får se hur det känns i vår, menar Mathias, som får sällskap av en kompis som Leksand.
- Erik Persson, från Hällefors, som jag har gått hockeygymnaiset med kommer att flytta med. Vi känner varandra riktigt bra så det känns skönt.
Och förhoppningsvis blir svenskduon de enda utländska spelarna i laget.
- Eftersom dom får ta in två icke amerikanska spelare så hoppas jag att det inte kommer fler, menar Mathias.
Men som målvakt är han å andra sidan van med tuff konkurrens.
- Så är det ju. Jag är beredd på att dom kanske kommer ha tre målisar nu också och att man kommer få kämpa för att stå, fortsätter Mathias.
- Visst får man press på sig, men det är väldigt utvecklande också.

Hur kommer du att bo?
- Jag kommer bo hos nån familj där. Allt ska vara ordnat när man kommer fram, så jag får väl hoppas att det är det, säger Mathias som inte direkt verkar hacka tänder inför det som väntar.
- Jag är nog inte den typen som blir så nervös. Jag tar det ganska lugnt.
- Dessutom har jag ju bott i Leksand i tre år nu, så man har redan vant sig med att inte bo hemma, säger Mathias, även om undertecknad tycker att det är en viss skillnad på Leksand och USA.

Du är redo med andra ord?
- Japp, kostymen är redan nedpackad.

Kostymen?
- Ja man ska tydligen ha den varje hemmamatch, så det är väl bäst att ha den med sig.


Mathias Dahlström
Ålder: 19
Längd/vikt: 180cm/75kg
Familj: Mamma, pappa, syster
Position: Målvakt
Moderklubb: Smedjebacken
Intressen: Fotboll. “Jag spelade i Tällberg förra säsongen”
Favoritmat: Det mesta
Favoritfilm: Patrioten
Förebild: “Johan Hedberg är en av dom, men jag beundrar många olika målvakter för olika saker”
Om sig själv som målvakt: “Jag försöker hänga med i utvecklingen hela tiden och lära mig nya saker. Man kan alltid förbättra allt, men jag får ofta höra att jag är bra efter isen”
Om sitt målvaktspsyke: “Tidigare kunde man bli knäckt när man släppte in mål eller förlorade en match, men jag har lärt mig att släppa det och gå vidare. Det måste man kunna som målvakt”
Om skadade nyckelben: “Jag har spelat med en spricka i nyckelbenet en gång. Men Johan Hedberg har spelat med brutet nyckelben så han var lite hårdare han”

ELIN BROMAN