Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda och Mikael om att dansa till dansband

Trodde du att det bara är din dansbandsfanatiska faster som besöker Dansbandsveckan? Då trodde du fel. Allt fler unga har hittat tillbaka till dansbandskulturen. En subkultur i subkulturen skulle man kunna säga.

Mikael Lundgren, 22, från Gävle har dansat bugg i tio år och ikväll har han med sig Matilda Ekdahl, 21, från Falun som är på Dansveckan för andra året. De säger att det verkligen märks skillnad mellan yngre och äldre dansare.
- Det är själva dansstilen man ser det på. De äldre dansar på ett helt annat sätt, säger Matilda, som själv har dansat bugg och foxtrot i ungefär två år.
- Dansen och danstekniken utvecklas hela tiden, det har jag sett under alla år jag dansat bugg, säger Mikael och påpekar samtidigt hur viktigt det är att ha riktiga dansskor på sig om man ska ut och dansa en hel kväll.

Varför har dansbandskulturen blivit så stor bland den yngre publiken på senare tid?
- Det beror nog på all uppmärksamhet i TV som varit de senaste åren, tror Matilda och nämner både Dansbandskampen och Let´s Dance.
Några av banden paret inte tänker missa är Shake och Blender.
- De är moderna band som riktar sig till en yngre publik. De är kreativa och verkar ha riktigt roligt på scenen, säger Matilda.
- Jag tror också att töntstämpeln som funnits kring dansband är på väg bort. När jag skulle till Malung på Dansbandsveckan förra året tyckte en tjejkompis att jag hade gått för långt. Hon undrade vad jag skulle dit och göra där det bara finns pensionärer, men jag drog med henne på dansen och nu är hon helt galen i hela dansbandsgrejen, berättar Matilda.

Både Mikael och Matilda rekommenderar varmt dans till andra ungdomar som inte provat på det än.
- Det är som en lyckodrog. Läkare borde skriva ut veckokort till Dansbandsveckan istället för antidepressiva medel, säger Matilda och får medhåll från Mikael.
- Närheten med den man dansar med och gemenskapen på dansgolvet är helt fantastisk och något som alla borde testa, säger han.

Mikael och Matilda bjuder på några bra tips inför en danskväll såsom att äta innan dansen, dricka mycket vatten utan kolsyra under hela kvällen och hoppa över alkoholen.
- Och kom ihåg att det är oartigt att nobba någon som bjuder upp till en dans, säger Matilda innan hon och Mikael kliver in på dansbana 3.

FRIDA LILJEQUIST