Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mätning med lågt förtroende

På annandagen kom Sveriges radio med Novus sammanställning av fem mätningar av väljarnas partisympatier i december. Det rödgröna blocket leder över den borgerliga regeringsalliansen med 50,5 procent mot 38,8.

Om Sverigedemokraterna, SD, räknas till alliansens sida, partiet röstar ju i riksdagen vanligen så att alliansen vinner, blir det jämnare. Alliansen samt SD, som får 9,4 procent, når 48,2 procent.

De tre rödgröna partiernas ledning blir då bara 2,3 procentenheter. Det är liten marginal för Stefan Löfven, statsministerkandidat för en S-ledd regering.
Alla rödgröna partier ligger över sina valresultat 2010. S på 33,1 procent och V på 7,2. Mest ökning uppvisar MP sedan 2010, då partiet fick 7,3 procent, med 10,2 procent i denna sammanställning.
För alliansen går det tungt. Kristdemokraterna ligger med 3,9 procent under riksdagens spärr. Det är sämre än förra månaden, då Göran Hägglunds parti låg på spärren med 4,0 procent.

Centerpartiet har skaffat sig en större marginal till småpartispärren med 4,3 procent i december, mot 4,0 procent i november.
Folkpartiet noteras för 5,6 procent. Det är lägre än förra månadens 6,0 procent. Det går inte längre att säga att det gått bra för Jan Björklunds parti i alliansregeringen när partiet närmar sig gränsen för att åka ur riksdagen.
Moderaterna får 25,0 procent. Partiet ligger 5,1 procentenheter under sitt valresultat 2010 och är det alliansparti som tappat mest röster sedan valet. Enligt Scb-mätningen för tre veckor sedan har många väljare gått från M till SD sedan valet.

Apropå SD kan inte Jimmie Åkesson entydigt glädja sig åt Novus siffror. Partiet står stilla jämfört med i november. Julmånadens SD-siffra var också 9,4 procent.
Vore det valresultat skulle SD visserligen få en valframgång. Men partiet skulle inte bli riksdagens tredje största, det blir MP. Och partiet skulle inte få vågmästarposition.
I går kom också en mätning gällande väljarnas förtroende för partiledarna, gjord av Sifo, för Aftonbladet. Resultatet jämfördes med en mätning i mars.
Då visar det sig att moderatledaren statsminister Reinfeldt har högst förtroende av partiledarna, 57 procent uttalar stort eller mycket stort förtroende. Men det är en minskning från 63 procent i mars.
Tätt efter ligger S-ledaren Löfven med 55 procent, en ökning från 46 procent i mars.

Denna typ av mätning är det dock problem med eftersom det är oklart vad de mäter. Man kan exempelvis uttala förtroende för ett av Miljöpartiets språkrör, även om man inte röstar på partiet. Man har förtroende för att MP-språkröret kommer att verka för det som denne tror på.
Mycket riktigt har hälften av svenskarna, 49 procent, stort eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin. Kollegan Åsa Romson får dock en lägre siffra, 29 procent. Båda har fått ökat förtroende sedan mars.

Det höga förtroendet för dem är större än för deras parti. Man kan jämföra med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han leder ett parti som är nästan lika stort som MP, men bara 10 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom. Troligen är det väljare som avser att rösta på partiet.
MP-språkrören, som inger förtroende hos många väljare i mitten, kommer dock inte att förmå så många av de väljarna att även rösta på partiet.
De tre små allianspartiernas ledare har många allmänborgerliga väljare som säger att de har förtroende för dem. Men de väljarna kan inte alla rösta på de partiledare de har förtroende för. Mer än fyra femtedelar av dem kommer att rösta på något annat parti, och dess ledare.
Man kan jämföra med Novus sammanställning i går. Enligt den skulle SD öka mest jämfört med valet 2010: 3,7 procentenheter. Men SD har enligt Sifo den ledare som inger väljarna minst förtroende.
Det parti som har den ledare som inger mest förtroende, Moderaterna med Reinfeldt, skulle minska mest om det varit val.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se