Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matpriset till Hellströms

Det gav dem priset, i konkurrens med övriga butiker i kommunen.
– Butiken profilerar sig med ett lokalproducerat sortiment och har det största sortimentet lokalproducerat i kommunen, står det på diplomet som Leif och Kristina Hellström fick vid invigningen av bomässan i Leksand på lördagen.
Det började med en undersökning och utfrågning från kommunens sida i våras, minns Leif Hellström.
Sedan glömde han bort det hela, tills i början av veckan.
Då kom beskedet att ­priset går till Hellströms.
– Det är hedrande. Det är svår konkurrens från de ­andra butikerna, säger Leif Hellström.

Han är tredje generationen Hellström som tillverkar och säljer korv och chark­varor i Vikarbyn. Falukorv, prinskorv, grillkorv och wienerkorv.
Flera generationer rättvikare har ätit Hellströmskorv som vardagsmat. Numera är det en liten lyx för både ­bofasta och besökare att ­botanisera vid charkdisken i Vikarbyn.
Den egna korvtillverkningen finns fortfarande kvar i byn.
– Nu är det en kusin och hans fru som gör 20 olika korvar, säger Leif Hellström.

Korven säljs i Vikarbyn och några butiker i Falun och Borlänge. Mer än så ­klarar det lilla charkuteriet inte av.
Siljan Chark i Ickholmen levererar också kött och charkvaror till Hellströms. De står för en stor del av det lokala utbudet i butiken.
– Vi samarbetar alltid med Siljan chark och marknadsför deras kött och fläsk.
För hustrun Kristina Hellström kom priset som en fullständig överraskning. Leif hade glömt att berätta för henne.
– Jag visste ingenting. Det här är jättekul och inspirerande, säger hon.
Hon arbetar som kall­skänka och bagare i familjeföretaget.
Nu ska diplomet ramas in och hängas upp på väggen bakom charkdisken i Vikarbyn, säger paret Hellström.

Birgit Nilses Gröndahl/DT