Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matpriset till Hellströms

Annons

Det gav dem priset, i konkurrens med övriga butiker i kommunen.
– Butiken profilerar sig med ett lokalproducerat sortiment och har det största sortimentet lokalproducerat i kommunen, står det på diplomet som Leif och Kristina Hellström fick vid invigningen av bomässan i Leksand på lördagen.
Det började med en undersökning och utfrågning från kommunens sida i våras, minns Leif Hellström.
Sedan glömde han bort det hela, tills i början av veckan.
Då kom beskedet att ­priset går till Hellströms.
– Det är hedrande. Det är svår konkurrens från de ­andra butikerna, säger Leif Hellström.

Han är tredje generationen Hellström som tillverkar och säljer korv och chark­varor i Vikarbyn. Falukorv, prinskorv, grillkorv och wienerkorv.
Flera generationer rättvikare har ätit Hellströmskorv som vardagsmat. Numera är det en liten lyx för både ­bofasta och besökare att ­botanisera vid charkdisken i Vikarbyn.
Den egna korvtillverkningen finns fortfarande kvar i byn.
– Nu är det en kusin och hans fru som gör 20 olika korvar, säger Leif Hellström.

Korven säljs i Vikarbyn och några butiker i Falun och Borlänge. Mer än så ­klarar det lilla charkuteriet inte av.
Siljan Chark i Ickholmen levererar också kött och charkvaror till Hellströms. De står för en stor del av det lokala utbudet i butiken.
– Vi samarbetar alltid med Siljan chark och marknadsför deras kött och fläsk.
För hustrun Kristina Hellström kom priset som en fullständig överraskning. Leif hade glömt att berätta för henne.
– Jag visste ingenting. Det här är jättekul och inspirerande, säger hon.
Hon arbetar som kall­skänka och bagare i familjeföretaget.
Nu ska diplomet ramas in och hängas upp på väggen bakom charkdisken i Vikarbyn, säger paret Hellström.

Birgit Nilses Gröndahl/DT