Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Bergström har deltagit i tre FN-uppdrag på Cypern

Mats Bergström har deltagit i tre FN-bataljoner på Cypern under sitt liv.
Första gången kom han dit som tjugoåring 1966.
- Det var för äventyrets och spänningens skull.
På FN-dagen på söndag berättar han om livet som FN-soldat.

Det blir i Världsarvshuset vid gruvan där FN-föreningen i Falun informerar. Det är FN-organet Unesco som utsett Falu gruva till världsarv så det blir även information om det.
Mottot för årets FN-dag är mänskliga rättigheter och konflikter. Områden som Mats Bergström fick stifta närmare bekanskap med under sin FN-tjänstgöring. Konflikten mellan grek- och turkcyprioter var skälet till FN:s närvaro på Cypern.
- Vi hade en fredsbevarande, inte fredsskapande uppgift, säger han.

Skapa fred

Men det hände att hans bataljon även fick skapa fred i akuta kriser. Byarna beboddes antingen av grek- eller turkcyprioter, eller var blandade.
- Det hände en incident i en mixad by där en turkcypriotisk fåraherde hittades skjuten. Då utkrävdes hämnd och de sköt vilt in i ett café med grekcyprioter. Det var skottlossning i bästa Vilda västernstil. En dog och en fick föras till sjukhus i Nicosia, minns Mats Bergström.
- Då kom vi farande, gick in i alla husen och tog alla vapen vi kom över. Då var vi fredsskapande, säger han.

Ockuperade

1974 gjorde den styrande militärjuntan i Grekland en kupp för att störta regeringen på Cypern. Turkiet invaderade då Cypern och ockuperade en tredjedel av norra Cypern. FN:s uppgift är sedan dess att bevara en buffertzon och upprätthålla vapenvila.
Mats Bergström var yrkesmilitär och anställd på Dalregementet. 1981 åkte han till Cypern för andra gången, då som kapten och ställföreträdande kompanichef.
- Vi hade vår huvudcamp i Nicosia och hade till uppgift att bevaka buffertzonen. Vi hade patrulleringar och kontrollerade överträdelser, säger han.

Humanitära insatser

Minexplosioner var en av farorna som soldaterna utsattes för. Tredje och sista FN-uppdraget hade Mats Bergström 1989-90 som chef för humanitära operationer på Cypern.
- När invasionen skedde kom inte alla greker söderut och inte alla turkar norrut. När invasionen avstannade kom de inte fram och tillbaka. Jag var ansvarig för deras väl och ve och chans att överleva, säger Mats Bergström.

”Har berättigande”

Han tycker att FN gjort det jobb organisationen ska på Cypern.
- FN har fortfarande sitt berättigande. Men det kanske inte ska ägna sig så mycket åt vapen och förband utan åt humanitära aktiviteter. Det finns många som lider i dag, särskilt barn.
Själv besöker han inte längre länderna vid Medelhavet.
- Jag fick nog och åker hellre till Färöarna idag.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se