Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats från Älvdalen söker till den ryska extremsåpan - "Vi svenska vikingar är inte rädda"

Den ryska extrema TV-showen Game 2 Winter har beskrivits som ett "Hunger games" i verkliga livet, där allt är tillåtet; slagsmål, mord, våldtäkt och stöld. Nu har Mats Goldberg från Älvdalen sökt till tävlingen.

Annons

– Jag hoppas kunna visa ryssarna att vi svenska vikingar inte är rädda för kylan och att vi kan stå pall för trycket och ensamheten som den sibiriska taigan har att erbjuda, säger Mats i ett pressmeddelande

Mats är hittills den enda svenska deltagare som har sökt till tävlingen. Han är sedan tidigare känd för att i somras simmat längs dalälven från Hällsjön norr om Idre ner till Furuviksparken. Mats är ensamstående far till två barn, och han studerar till fjäll- och äventyrsledare i Älvdalen.

– Jag hoppas kunna inspirera andra till ett mer aktivt uteliv och detta är det område jag vill arbeta med resten av mitt liv, så varför inte ta denna möjlighet till både kunskap och erfarenhet? säger Mats på frågan om varför han sökt till den ryska extremtävlingen.

SE MATS EGEN FILM HÄR:

Jevgenij Pyatkovsky, arrangör för Game 2 Winter, har sagt att han och hans team inte kommer att vara ansvarig för det som sker under showen. Kritiker gick ut och sa att detta kommer främja vilda och djuriska beteenden hos deltagarna. Dock framgår tydligt av reglerna för tävlingen att rysk lag överträffar alla andra regler; därmed kommer kriminella handlingar som våldtäkt och mord bestraffas enligt rysk lag.

30 personer kommer att lämnas ute i den sibiriska vildmarken. De tävlande som är kvar vid slutet av den nio månader långa utmaningen kommer att få dela på prispengarna, 15 miljoner kronor. Showen kommer att äga rum i den sibiriska taigan där temperaturer ner till -40 ° C på vintern inte är ovanligt. Djur som brunbjörn och varg är mycket vanliga i området.

Om Mats blir med i tävlingen är inte klart än. En röstning pågår fram till den 1 mars, och endast de 120 tävlande med flest röster kommer att finnas kvar inför omgång två. Från och med då kan var och en av de tävlande ladda upp sina egna bilder och video till sin personliga sida. Denna fas kommer att pågå fram till den 1 juni då 30 vinnare kommer att plockas ut för att delta i tävlingen.

► LÄS ÄVEN: Hunger games blir verklighet - deltagarna tillåts mörda varandra

Så här beskrivs tävlingen i ett pressmeddelande:

Den 15 juni kommer de första kamerorna sättas upp och världen kommer att kunna se deltagarnas ankomst till den medicinska genomgången och testerna inför showen. Efter det kommer deltagarna att utbildas av tidigare anställda ryska GRU specialstyrkor om överlevnad i den sibiriska taigan. Därefter kommer de att träffa arrangörsgruppen av projektet. Genom röstning kommer därefter deltagarna att delas upp i fem grupper om sex personer i vardera grupp.

Deltagarna kommer sedan att föras till en lagerlokal, där varje lag kommer att kunna välja utrustning av en total maxvikt på 600 kg. Deltagarna kommer också att få bärbara kameror som kommer att fästas på kläderna. Från och med denna tidpunkt kommer kamerorna på alla de 30 tävlande att slås på och Game2 Winter kommer att börja gå live på webbplatsen. Därefter kommer deltagarna att levereras av helikoptrar till taigan med sin utrustning. Vid det tillfället kommer samtliga 2 000 kameror att vara uppsatta.

Alla deltagare kommer att leva på den sibiriska taigan utan några särskilda regler att ta hänsyn till, annat än rysk lagstiftning. I början kommer arrangörerna att besöka deltagarna varje dag för att lära dem hur man lever på taigan, hur man bygger hus, samlar mat och hur man gör förberedelser inför vintern. Dessutom kommer varje deltagare att få en ”larmknapp”. Om en deltagare beslutar att han eller hon inte längre vill eller kan finnas kvar i showen, trycker deltagaren på knappen och satellitsignalen vidarebefordrar begäran om evakuering till arrangörerna. Inom 60 minuter, kommer deltagaren då att evakueras från projektet.

Varje lag kommer sedan bygga sitt eget hus, där de kommer att tillbringa vintern. Byggnationen kommer att fortgå till den första snön lagt sig. De lag som inte lyckats bygga klart sitt hus kommer att diskvalificeras.

Från det ögonblick den första snön lagt sig kommer varje deltagare att vara för sig själv. Det vill säga var och en av deltagarna kan då besluta sig om hur och med vem man ska äta, jaga och bo och vidare. Tittarna kan hjälpa deltagarna genom att rösta för och emot dem. När en deltagare får ett visst antal röster kommer en gåva från publiken att levereras. Sponsrande företag har rätt att hålla tävlingar i vilka deltagarna har möjlighet att vinna priser.

Den 1 april 2018 kommer de deltagare som är kvar i tävlingen att dela på prispengarna. Inledningsvis är detta belopp 100 000 000 rubel vilket motsvarar nästan 15 miljoner kronor.

Följ Mats på hans facebooksida här