Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Hansson krönika: Något om tiden

Det är bara en halvtimme mellan två frisyrer, från långt hår till kort. Tidsfaktorn är brokig och en upplevelse, en känsla av att något sätter igång och följs av något annat, onsdag blir torsdag.

Det episka skeendet, från en händelse till en annan kan vara en upplevd period av långvarigt matfrossande och stillasittande avbrutet och åtföljt av en asketisk period av diet och regelbunden träning.

Gräver man djupare i sitt liv hamnar man i ett mer svårtolkat tidsbegrepp där verkan och orsak får betydelse. Andra händelser i livet som uppmätta tider i löparspåret eller konsten att koka ett ägg med ett framgångsrikt och regelbundet resultat kräver någon slags måttstock eller en klocka där man mäter eller tar tid med givna kvantitativa hållpunkter, som blir den fysikaliska tiden.

Den psykologiska tiden kan vara kort eller lång och blir en upplevd tid som värderas efter sitt innehåll

Den psykologiska tiden kan vara kort eller lång och blir en upplevd tid som värderas efter sitt innehåll. Tandvärk kan till exempel upplevas som en evig och lång väntan innan man får tanden lagad och blir smärtfri. Mellan den gemensamma tiden som klockslag och den privata, kanske en förälskelse finns en zon med både subjektiv och objektiv tidmätning. Där hamnar den biologiska tiden med människans rörelser och hur årstiderna växlar och den historiska tiden som beskriver människans och i vilken skepnad hon verkar här på jorden.

Och märkligt att en klippning, snagg, satte igång tankarna kring tiden och rörelsen

Text: Mats Hansson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips