Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats och Annika vann regattan


I bästa tänkbara väder med strålande sol och lagom stark vind gick regattan som firade att Runns Segelsällskap fyller 120 år. Mats Olsson och Annika Lindell tog hem segern och Mats får skriva in sin sjätte inteckning i Lindgrens kanna, den åtråvärda silverpokalen.

Kanonväder, helt perfekt, den sista sommardagen, sade Maria Rolander, ordförande i segelsällskapet som tog hem en tredjeplats tillsammans med Fredrik Olsson, klubbens mest framgångsrike seglare som kom från Norge där han utbildar sig till sjökapten till jubileet.
- Det här är stort, sade Annika Lindell och Mats Olsson som vann med en enda poäng över tvåan, Victoria Lindqvist,19 år, och Håkan Kellner som började segla redan på 40-talet.
- Det är samspelet mellan båt, seglare och vind som är tjusningen, tycker Håkan Kellner.
18 segelbåtar och fyra optimistjollar deltog i regattan. Bland segelbåtarna fanns även Marcus Olssons och Erik Brobergs katamaran, rena fartvidundret jämfört med de vanliga segelbåtarna.

Otrolig fartkänsla


- Det är en otrolig fartkänsla i en katamaran. Men vi har också ett annat handikapp och måste göra ett nästan dubbelt så bra lopp om vi ska ha en chans, sade Erik Broberg.
Det gick inte så bra för den fartfyllda farkosten i lördagens regatta där de bägge seglarna hängde i hängselar vinkelrätt ut från skrovet för att parera vindarna.
- Den gör som mest 15-20 knop mot de vanliga segelbåtarnas 6-7 knop men den har inte heller samma fina segelegenskaper. Det är svårare att göra fina manövrar när man kryssar mot vinden, sade han.
Segelsällskapet har funnits i 120 år men några korta uppehåll.


Sex inteckningar


Mats Olsson får nu sex inteckningar i silverpokalen, lika många som klubbens verklige veteran Gunnar Stolpe som är 100 år.
Det gällde för seglarna att segla upp mot vinden - kryssa mot vinden - och vända seglen med vinden på tillbakavägen. Utan att gå på märket och utan att ta ut svängarna för mycket så att man tappade fart.
Ettan fick fem poäng, tvåan sex och trean åtta poäng.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se