Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Ronander på scen mitt i stan


Om surströmmingesfesten med 600 utportionerade fiskklämmor och kvällsöppet i torsdags kväll var förfesten så är lördagen, idag, huvudfirandet av Ludvika köpmannaförenings 100-årsjubileum. Butiksanställda är uppmanade att klä sig som förr. Evenemanget startar klockan 10 (samtidigt som SM i mountainbike Finnmarksturen startar) och klockan 13 uppträder rocksångaren Mats Ronander på Carlatorget mitt i stan.

År 1900 bestod Ludvika by av cirka 300 invånare. Då fanns redan Garvarns skor, etablerad 1879 uppe på Karlberg och nästa legendariska firma är Björks möbler. Ludvika blev stad sedan 1919.
- Härligt att läsa hur köpmännen redan 1931 diskuterade gemensamma öppettider och "den olidligt florerande rabattsystemet", säger Jan Norrgo ordförande sedan 2004.

Jippon idag

Jubileet ska firas idag lördag med jippon, rockmusik, barnaktiviteter, ballonger, veteranfordon, stadsvandring klockan 12 och så köpmännens medverkan givetvis.
- Vi har uppmanat köpmännen att klä sig i gamla tidsenliga kläder. Så vi hoppas det blir lite gemytlig stämning uppe på stan samtidigt som det är Finnmarksturen och andra evenemang, säger Norrgo.

Utvecklats bra

Föreningen består av ett 90-tal butiker, kaféer och några restauranger och har efter tillkomsten för tre år sedan av Unika Ludvika - med en anställd handelsutvecklare - mer blivit en branschorganisation.
- Centrumhandeln har utvecklats åt rätt håll, men svänger både bransch- och tidvis som övrig butikshandel i landet. Märkbart under senare år är en tydligt köprusch i samband med lön och sedan lugnt i butikerna i slutet av månaderna, menar Norrgo.
Lördagen ska visa att det är trevligt att handla i Ludvika.

BOO ERICSSON