Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattillverkaren har hittat större lokaler i Leksand

Efter 63 år lämnar Dalaslöjden Älvudden och Djurås.
Företaget med vd:n och ägaren Lasse Björklund i täten flyttar hela verksamheten till Leksand.
- Vi har 700 kvadratmeter här i Djurås. I Leksand får vi 4000, berättar Lasse Björklund.
- Vi måste expandera för att möta den stora efterfrågan på plastmattor men vill inte bygga ut mitt i villaområdet på Älvudden.

Lasse Björklund utsågs till Årets företagare i Gagnef 2008. Hans företag Dalaslöjden har sedan dess vuxit betydligt. Samarbetet med designern Lina Rickardsson, med varumärket Pappelina, är en lyckträff för företaget, men även efterfrågan på Dalaslöjdens egna mattor har ökat i Sverige och utomlands.
- Våra mattor är en storsäljare i Italien. Pappelinas mattor säljs över hela världen, berättar Lasse Björklund.

Fler vävstolar

Under alla år har företaget legat i villaområdet på Älvudden. Det är inte det bästa läget, enligt vd:n:
- Dels är det inte lämpligt för utbyggnad av lokalerna, dels är det svåråtkomligt för de dagliga tunga transporterna.
Istället styr han kosan mot Leksand och Leksands Väveris tidigare lokaler. Där finns plats för befintliga och nyinköpta maskiner.
- Vi har haft 16 vävstolar hittills men har köpt in lika många för att möta den ökade efterfrågan, berättar Lasse Björklund.

Alla följer med

Personalstyrkan består av 19 personer. Eventuellt blir en nyrekrytering nödvändig om produktionsökningen fortsätter. Samtliga anställda följer med till Leksand:
- Får några i personalen blir det en förbättring i och med att de bor i Leksand och Insjön, för oss andra blir det till att pendla. Arbetsmiljön kommer att förbättras väsentligt med mer utrymme och bättre luft.
Lasse Björklund tycker inte att det känns tråkigt att lämna de anrika lokalerna, utan ser fram emot att utveckla verksamheten i Leksand.
- Det är nödvändigt. Antingen måste vi expandera, eller också börja tacka nej till order.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS