Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Maxtaxan bör göras om”

Statsbidragen för maxtaxan inom förskolan minskar till kommunerna.

– Jag tycker att staten ska vara med och betala för reformerna staten lagt på kommunerna, jag har tagit upp det med våra ministrar, säger Sakarias Winberg (KD).

Annons

Sakarias Winberg, ordförande utskottet för lärande och stöd syftar på riksdagens beslut om fri förskolan 15 timmar i veckan för alla 3-5-åringar och därutöver en maxtaxa som innebär att en förskoleplats inte kan kosta mer är 1 260 kronor per månad.

Statsbidraget för att kompensera kommunerna för kostnaderna minskar, Leksand får mindre i år jämfört med förra året.
– Staten har infört systemet, nu urholkas möjligheterna att behålla kvaliteten i förskolan och förbereda barnen inför skolstarten.
Barnkullarna i Lek-sand minskar, men barnen i förskola blir inte färre. I princip alla 3-5 åringar är inskrivna i förskolan, 90 procent av tvååringarna och 60-65 procent av ettåringarna.
Sakarias Winberg vill att maxtaxan ska göras om eller bytas mot ett annat system.

– Det går inte ihop och jag tror att de flesta föräldrar kan betala mer om man vet att det höjer kvaliteten i förskolan.
I dag betalar man tre procent av inkomsten, max 1 260 för första barnet, max 840 för andra barnet och max 420 för tredje barnet.
Att Leksand förra året hade ett rekordlågt födelsetal, 116 barn, är en stor utmaning för kommunen. Förskolans verksamhet är dock lättare att anpassa till antalet barn än vad skolans är.
Tre privata ”dagmammor” och en kommunal har slutat. Det innebär cirka 20 platser mindre.

Eva Högkvist

eva.hogkvist@daladem.se