Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MCM kammar hem order värd 12 miljoner

Östnorsföretaget MCM har fått en order värd 12 miljoner kronor. Bilföretaget New Electrical Vehicle Sweden AB (NEVS) har beställt delar till bottenplattan på den nya Saab som ska tillverkas i Trollhättan.

– Det är inte den största order vi fått, men den mest spännande, konstaterar MCM:s vd Jan Larsson.
Han berättar att produktionen av elbilar ska sätta i gång i Trollhättan i Saabs gamla lokaler.

– Kai Johan Jiang huvudägare i NEVS, köpte fabriken förra året. Meningen är att man ska tillverka elbilar, men till en början görs bensindrivna, Saab 93. Då många komponenter SAAB 93 är gemensamma med Opel och att GM i Tyskland inte vill släppa ut något över huvudtaget till före detta SAAB Automobil, så därför tillfrågades andra leverantörer, däribland vi. Det var tre svenska leverantörer som var med och bjöd, och vi fick allt vi offererade, förklarar Jan Larsson.

Ordern innebär att det ljusnar för MCM, som har haft några tunga månader.
– I vintras var det riktigt tufft. Då fick vi lov att säga upp anställda, men den uppsägningen har vi tagit tillbaka. Strax innan Saab­ordern fick vi flera andra order, så vi fick mycket att göra.

NEVS-ordern bygger på att underleverantören i Mora börjar från ”scratch”.
– Innan vi börjar producera delarna ska vi tillverka sammanlagt 17 verktyg. För att klara tidsplanen har vi anlitat Mora Prototyp och Produktion för att hjälpa oss med verktygsframtagning.
Jan Larsson räknar med att tillverkningen av delarna till bottenplattan kan starta kring årsskiftet.

Han ser fram emot ett bra samarbete med NEVS.
– De anställer hela tiden i Trollhättan. Hur det blir med nyanställningar här hos oss vet jag inte än.

Birger Nylén/DT