Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med en bra spurt vinner Dalkurd

Upploppet kvar.
Jag tror att Dalkurd har den där sista kraften för att spurta till sig Superettan-platsen.

När året började pratade sportchefen Adil Kizil om att ta tillbaka dalaprägeln på Dalkurd.
Med Linus Bolin och Jesper Medén i det lag som står med ena benet i Superettan har Dalkurd visat att den där mixen är möjlig för framgång.
Men faktum är att Dalarna och Kurdistan bara utgör halva laget.
Dalkurd handlar hösten 2013 mer än någonsin om afrikaner.
Och även här om en dynamik mellan öst och väst.

Kenya har mest gjort sig känt som en producent av långdistanslöpare i världsklass.
Och det är en av landets finaste fotbollsspelare genom tiderna, Robert Mambo Mumba, som har blivit den förste tränare att få Dalkurd att hålla distansen ut i division 1 norra.
Från grannlandet Etiopien kommer Eyasu Alemayehu.
Han kallas ”Lillen” och påminner inte så lite om Ammar Ahmed, eritreanen som tipsade Dalkurd om Alemayehu när han för ett år sedan gick vidare och tog nästa steg i Östersund.
Alemayehu skapar med sina lätta fötter den tid med boll som Dalkurd kommer att behöva när hemmapressen blir som värst.
Men jag tror att det är i de mer sprintanpassade, västafrikanska benen som nyckeln till seger ligger när Dalkurds säsong går i mål på Finnvedsvallen i eftermiddag.

Vad nigeriansk fotboll kan göra har vi sett om inte annat i U17-VM och Dalkurd har två utmärkta ambassadörer, två potentiella matchvinnare, i Michael Omoh och Chidi Omeje.
Sal Jobarteh, från Gambia, har höjt innermittfältet en nivå ytterligare och landsmannen Njogu Demba-Nyrén visade med sitt inhopp i onsdags att han fortfarande kan göra avgörande saker på en fotbollsplan.
”Det tillförde ny energi,” säger Mambo Mumba om bytena som tillät en slutforcering.
Det är i den perfekta mixen av spelartyper – den typiskt svenska defensiva organisationen, den afrikanska fysiken och tekniken – vi hittar mycket av förklaringen till Dalkurds framgångar.

Att den snabbaste spelaren av alla heter Jesper Medén och har Ludvika FK som moderklubb är en annan historia.

Markus Josefsson/DT