Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med städning som passion

Byta sänglinne, bädda sängar, dammsuga, putsa speglar, göra ren vattenklosetten, gnida rent tvättstället, byta handdukar, tömma papperskorgar samt annat smått och gott är något vi till kvinns och mans gör lite då och då. Kanske inte alltid det roligaste men ett måste.

För hotellstädaren sedan 24 år tillbaka, Eva-Britt Norman, är det vardag. Ett viktigt jobb hon trivs utmärkt med.

– Jag kan nog inte ha ett bättre jobb. Den ena dagen är inte den andra lik faktiskt. Det kan ju tyckas vara lite enahanda att städa cirka 15 hotellrum på ett skift. Men alla rum är inte lika och jag gillar att ha rent omkring mig, säger Eva-Britt.

Hotellstädarna på Scandic jobbar två och två per våning i det tolv våningar höga hotellet intill Europaväg 16. 35 rum per våning ska göras klara innan gästerna kommer. Hotellstädarna jobbar enskilt i varje rum så det blir 15 till 20 rum per dag. Eva-Britt räknar med cirka 15 minuter per rum om det inte är kvarboende. Då går det lite fortare när man bäddar till lite och byter handdukar och tömmer papperskorgar.

– Det allra bästa med jobbet är alla trevliga människor och kändisar som bor här. Roligast var under skid-VM 1993 när hotellet på Lugnet var nytt och vi flyttade från hotellet i Norslund. Det vimlade av kändisar och de var så trevliga och positiva. Jag blev lite tjenis med några och de hejade alltid när de senare återkom på Skidspelen och bodde hos oss. Jag hoppas jag får jobba ända till skid-VM 2015 och få lika kul som tidigare, säger Eva-Britt.

Eva-Britt flyttade från Smedjebacken till Falun 1980 och var då hemmafru. När barnen vuxit till sig började hon som hotellstädare på Scandic i Norslund 1989. I dag är Eva-Britt 64 år och verkar hur pigg som helst och vill inte pensionera sig ännu. De sociala kontakterna på jobbet är viktiga. För hälsans skull tränar hon också flera dagar i veckan.

– När jag började i yrket skulle vi absolut inte synas för gästerna. I dag är det annorlunda och det mesta har mjukats upp och nu hejar man på varandra. Nästa gång ni bor på hotell kan ni väl ägna hotellstädarna en extra tanke och gärna ge ett leende när vi möts, avslutar Eva-Britt.

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se