Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarlöften ska öka tryggheten

Polisen gör tillslag varje vecka vid Ponsbachs väg i Krylbo. Nu har polisen och kommunen tagit fram medborgarlöften som bland annat ska öka tryggheten i området.

Avestas kommunalråd Lars Isacsson och chefen för lokalpolisområdet Avesta, Mattias Skarp skrev på tisdagen under medborgarlöftena som ska börja gälla 1 februari 2016.

Polisen lovar ökad närvaro kring Ponsbachs väg och ökad synlig patrullering i Avesta centrum.

Kommunen lovar att följa polisens arbete och utifrån utvärderingen av medborgarlöftena, göra trygghetsskapande åtgärder och medverka vid en trygghetsvandring i området kring Ponsbachs väg.

 Medborgarlöften är ett sätt att konkretisera samarbete mellan Polisen och kommunen, säger Mattias Skarp.

 Avesta kommun är mycket positivt inställd till medborgarlöften. Det stärker vår samverkan och resulterar i polisiära åtgärder som är relevanta i just Avesta, säger Lars Isacsson.

Medborgarlöftena har formulerats av kommunen och polisen och genom dialog med kommunmedborgarna.

I medborgardialoger under hösten framkom att området kring Ponsbachs väg och intilliggande närområde upplevs som otryggt främst kvällar och nätter. Rykten finns kriminalitet, narkotikahantering, trafikstörningar och stölder.

Det finns också en önskan om patrullerande poliser i Avesta centrum, i större utsträckning.

Löftena stämmer också väl överens med arbetet som gjorts och ska göras gällande Program för Krylbo – Utveckling mot en lockande, grön, miljövänlig ekostadsdel. Programmet antogs av Kommunstyrelsen i måndags.

Medborgarlöftena kommer att gälla från februari 2016 till och med april 2016 med uppföljning i samverkan mellan kommun och polis i Lokala brottsförebyggande rådet i maj 2016.

När polisen blev en myndighet 1 januari 2015 förändrades förutsättningarna för det lokala arbetet gällande samverkan mellan polis och kommun. Polisen ska jobba mer lokalt förankrat och komma närmare medborgarna. Ett led i detta är lokala medborgarlöften. Det tidigare arbetet med samverkansavtal mellan kommun och polis kommer att fortsätta på den mer övergripande och strategiska nivån medan medborgarlöftena kommer att vara mer konkreta åtgärder.