Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medelklassens panikångest

Tomas Zackarias Westberg skildrar medelklassens panikångest i den grafiska romanen Total panik.

Tomas Zackarias Westberg är tillbaka med en tecknad roman i svart. I den kompakta berättelsen Total panik fångar han in födelse, död, generationsväxlingar, hur man hanterar egna brister och hur man försöker behålla fotfästet när panikångesten drar i varje nervtråd.

Tomas Zackarias Westberg har tidigare gett ut flera böcker, bland annat med sin sambo Jojo Falk om livet som småbarnsföräldrar i Blackeberg i Stockholm. Men Total panik är något helt annat. Det nystartade Syster förlags andra bok är en grafisk roman i ordets rätta bemärkelse.

Efter flera år av rätt ointressanta serieböcker är ångestserierna på stark frammarsch igen. Uppenbart ökar behovet bland medelklassen att berätta om att allt kanske inte är så bra och perfekt, under ytan. I Total panik får vi en provkarta på de slukhål som de flesta av oss medelklass-Svenssons förr eller senare hamnar i.

Vi får följa huvudpersonens (författaren själv) försök att hantera sin panikångest, som gör vardagliga situationer mardrömslika och försvårar tillvaron totalt. Han skildrar sin otillräcklighet som pappa och den inte alltför enkla relationen till sina egna föräldrar med barndomens minnen konstant flåsande i nacken.

Jag har flera i bekantskapskretsen med vagn, vovve och villa som drabbats av panikångest och som känner igen sig i Total panik; sväljnojjan, var är närmsta ställe att kräkas på, snabbaste väg ut ur lokal/situation/jobb/förhållande/samhället, och den stora skammen kring det hela. Här finns många känslor att brottas med och Westberg skildrar det fantastiskt bra, med en ruta per sida.

Jag gillar teckningsstilen som påminner om Rasmus Grans serier från slutet av 90-talet, men också den äldre Jan Stenmark, som förstärkte sina fotografier med tjocka tuschlinjer.

Att det bara är en ruta per sida tycker jag fungerar bra. Boken är på över 300 sidor och rutorna innehåller en hel del textrutor som hade varit svårare att ta sig igenom om det varit flera rutor per sida.

Nu får man tid att reflektera lite över vad man just läst innan man går vidare till nästa sida. Det ger en filmisk känsla, eller vardagen i Sverige á la film noir fast med tusch. Det är personligt, naket och stiligt tecknat i mörkaste av svart.

Men varför söker inte vår hjälte hjälp för sin panikångest? Den storyn saknar jag, då problemet är så uppenbart. Det hade varit intressant om den biten också varit med. Men här och var springer ljusa ögonblick upp jämsides med förtvivlan.

I de tappra försöken att ta sig förbi är det lätt att känna igen sig. För knopparna som nu brister och för de hjärtan som galopperar kan Total panik vara helt rätt.