Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltidsmarknad på Gammelgården

Under helgen arrangerade Södra Dalarnas Medeltidsförening Tuna Ting på Gammelgården.

På plats i det fina vädret fanns runt 30 torgstånd innehållande olika varor och tjänster. Cirka 4 000 besökare räknades in. Den frivilliga entrén var en fin gest från arrangören.

– Det är sjunde året i rad vi arrangerar det så kallade Tuna Ting, säger Södra Dalarnas Medeltidsförenings ordförande, Margaretha Säterdal.

– Vädrets makter var med oss i år och vi tycker att arrangemanget blev lyckat. Vi har ett varierande program med allt från dubbning till riddare av Tuna Ting till smed, musik och slagsmål på medeltida vis.

Tuffast i den nästan 30-gradiga värmen hade nog Erik Kullander iklädd sin 30 kg tunga riddarutrustning modell tidigt 1400-tal. Dessutom plagg i ylle.

– Ja det är som en bastu i den tunga och täta plåtutrustningen, sa Erik.

– Jag ska gå runt här på gårdstunet och göra reklam för oss i Brödraskapet Gillet. Vi är ett gäng entusiaster som har medeltiden som största intresse.

Smeden Carina Nolåkers smidde blompinnar och krokar, Filip Mattsson visade bågskytte, Margaretha Säterdal sålde sima (finsk mjöd), Niklas Hedström dubbade riddare och familjen Målare spatserade runt i vikingakläder. Lite skräckinjagande var allt khapulen Linnea Dahlborg Aronsson med sin svarta målning och kroknäsa, där hon gick runt och visade upp sig. En medeltida stridskonst utkämpades också under eftermiddagen med 1200-talsriddaren Robin Jansson från Söderbärke och 2000-talskillen Daniel Bakestani från Ornäs. Jodå, det gick bra, de hade latexvapen i form av spikklubba och svärd. Ett arrangemang som värmde i alla bemärkelser.