Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinsk yoga och djupandning har hjälpt Ing-Marie att hitta lugnet


Intresset för medicinsk yoga ökar. På fredagen besökte grundaren Göran Boll Mora lasarett, och de flesta av dem han träffade upptäckte att de kunde halvera antalet andetag om de andades djupare.
- Ju mer jag har gjort det här, desto mer lugn känner jag inombords, säger Ing-Marie Hjerp, som började med medicinsk yoga efter en bröstcanceroperation.

Ing-Marie, som bor mellan Mora och Orsa, har personlig erfarenhet av vad medicinsk yoga kan leda till. Hon har testat en annan yogaform tidigare men avfärdade den som för avancerad.

Fick andas

Medicinsk yoga känner hon sig däremot allt mer tilltalad av.
- Djupandningen är A och O. Man känner sig så cool helt enkelt. Men det går nästan inte att beskriva, utan man måste uppleva det, säger hon.
Det var precis vad privatpersoner och vårdpersonal på Mora lasarett fick göra under Göran Bolls föreläsning på fredagen. Deltagarna fick börja med att blunda, slappna av och räkna sina andetag. De flesta andades 10-20 gånger i minuten.Så vägledde Göran Boll dem genom yogisk andning, som ska ge det lugn som Ing-Marie Hjerp beskriver.

- Diafragman är den stora andningsmuskeln i kroppen. För att den ska aktiveras, krävs det att du spänner ut magen. Börja med magen, sedan fortsätter du att andas in och fyller hela bröstkorgen, tills det är så jättefullt att det bågnar i hela bålen. Sedan släpper du ut luften genom näsan, sa han och fortsatte:
- När lungorna är fulla, gör ingen paus, men när de är tomma, vila några sekunder och vänta på att kroppen själv ska ta initiativ till nästa andetag. Lugnt och fint, ingen hets.

Mer syre

När deltagarna räknade nästa gång, konstaterade de att de jämfört med sin vanliga andning, tog ungefär hälften så många andetag när de djupandades.
- Utan att ni blev blå i fejset. Så ni fick inte mindre syre. När ni fördjupar andetaget och verkligen utnyttjar lungornas kapacitet, så kan ni få upp till tio gånger mer syre per andetag ut i blodet, sa Göran Boll.

Lugnare yoga

Han har utvecklat medicinsk yoga ur kundaliniyogan. Skillnaden är att medicinsk yoga är lugnare och långsammare. Den kan utföras sittande i en stol.
- Den går att skräddarsy exakt. Exempelvis har vi pass för personer med Parkinsons, för MS-sjuka och för strokepatienter. Det här går att göra med människor som är gamla och skröpliga - man måste inte vara ung och vig för att vara med, säger Göran Boll.

Världen över används olika yogaformer i terapeutiskt syfte, men just formen medicinsk yoga finns än så länge främst i Sverige men börjar sprida sig till grannländerna också.

- Det är ett väldigt stort intresse från vården. Vi har utbildat 350 personer, och vi utbildar 100 till denna termin, på sju ställen i Sverige samt i Oslo, säger Göran Boll.
- Sedan 1998 har vi också forskat på hur den här yogan påverkar oss. Vi har gjort ett tiotal studier och det pågår ett halvdussin.

Yoga på Dala ABC

En av de verksamheter som använder sig av medicinsk yoga är ätstörningsenheten Dala ABC i Falun. Där har all personal utbildat sig i att lära ut yogaformen. En formell utvärdering ska göras, men sjuksköterskan Ulrika Hellsén berättar att patienterna redan nu märker positiva effekter.
- Att ha en ätstörning innebär att man har en konstant inre och fysisk stress. Det vi har märkt är att yogan får ner patienterna i ett mer avslappnat tillstånd. De lär sig också att lyssna till kroppen och bli mer medvetna om sina behov. Känslor kommer upp till ytan, säger hon.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se