Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medier fokuserar bara på makt

Den svenska demokratiska modellen är under hård press. Vi är vana att kunna markera våra åsikter genom demokratiska val där det funnits klara och tydliga alternativ att välja mellan. Under närmare hundra år har det kompromissats i huvudsak med minoritetsregeringar. Den direktvalda riksdagen har utgjort centrum för den demokratiska debatten.

I dag är regeringskonsten eller kompromissandet bortglömt av media som helt fokuserar på makt. De flesta verkar tro att regerande måste innebära att nästan hälften ställas utanför. Politikens mål har blivit att samla minst femtio procent av väljarna under en hatt.
Såväl alliansen som det rödgröna samarbetet är konsekvenser av detta förenklade sätt att se på politik.
Självklart kan inte hur många små partier som helst klara sig över fyra procent men blocktänkandet har även det bidragit till att osynliggöra politikens helhet.
Strävan mot mitten och medias försök att hantera politiken som om den i huvudsak består av ett tvåpartisystem gör att väldigt få frågor når fram.
Med drygt ett och ett halvt år kvar till nästa val kan vi konstatera att det finns risk för stor politisk utarmning på riksnivå. Samtliga sex små partier kan riskera att slås ut från riksdagen. De två största, Mp och SD, kommer troligen att klara valet 2014 och kanske till och med växa något.
De övriga små partierna, Fp, V, C och Kd, riskerar alla att förlora på en starkare fokusering till mitten.
Fp:s kunskapsfientliga utbildningspolitik skrämmer bort deras kärnväljare, vänstern som försöker skugga en otydlig socialdemokrati, centern och kristdemokraterna som båda skakas av inre konflikter har alla tydliga och stora problem.
Vart leder då detta? Risken är uppenbar att resultatet blir en stor koalition mellan S och M.
Få vågar uttala den tanken trots att sannolikheten ökar för varje opinionsmätning. Vi närmar oss allt mer ett tvåpartisystem där väljarnas möjlighet att uttrycka åsikter i sakfrågor blir allt mindre. Valen blir enbart en fråga om makt och vem som blir statsminister.

Utvecklingen är inte enbart medias fel utan ansvaret vilar även tungt på fega politiker och på väljare som inte engagerar sig tillräckligt.
Politiken har svårt att leva utan dialog vilket inte gynnas av snabba klipp i korta uttalanden med påföljande kommentarer.
Låt 2013 bli det år när vi förnyar och utvecklar samhällsdebatten så att 2014 blir det valår när blocktänkandet hamnar i papperskorgen, till förmån för en rikare demokrati.

Jan Lindholm,
riksdagsledamot för miljöpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel