Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medlemmar räddar banan

I höstas såg det mörkt ut för Solleröns golfklubb.
Konkurs och skulder på 1,7 miljoner till banken.

Nu har medlemmarna Leif Näs och Börje Tjärnberg köpt golfbanan.
De bildade ett fastighetsbolag och lade högsta budet på konkursboet.
– Vi är själva golfare och vill att banan ska leva vidare. Vi ser ingen som helst risk i affären. Vi köper och hyr ut till golfklubben. Klubbens driftsbolag har dessutom option på att köpa tillbaka anläggningen inom fem år, säger Leif Näs I november begärde sig golfklubben själv i konkurs, efter att ha haft likviditetsproblem i tio år.
– När vi byggde maskinhallen hade vi inte full finansiering. Vi tog ur kassan. Sedan dess har vi haft dålig likviditet, säger ordföranden Bengt Evestedt.
Några regniga somrar spädde på de ekonomiska problemen. Golfklubben låg ständigt back från säsongsslutet på hösten tills medlemsavgifterna började ticka in efter nyår.
Det slutade med att Swedbank sa stopp.
– Det blev slut på pengarna och vi fick inget lån av banken, säge Bengt Evestedt.

Skulden till banken var nära 1,7 miljoner när klubben begärde sig i konkurs.
Först startades en räddningsaktion där medlemmar andra intressenter tecknade andelar för att köpa konkursboet. Men konkursförvaltaren sa nej.
– Banken förkastade vårt bud. De hade fått ett bättre anbud och ville stycka anläggningen och sälja maskinhallen och maskinerna separat, säger kassören Tommy Ek.
Efter det misslyckade försöket togs kontakten med Leif Näs och Börje Tjärnberg. De bildade fastighetsbolaget som nu äger golfbanan.
Den affären betyder en nystart för Solleröns golfklubb. Nu planeras bland annat utdikningsjobb som ska ge en torrare bana.
– Vi börjar om på noll och har inga lån, säger Bengt Evestedt.
Solleröns golfklubb har funnits sedan 1992. Den har två fast anställda och 5-6 säsongsarbetare.

Birgit Nilses Gröndahl