Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meken fixar grafiken

Det råder ingen tvekan. Meken i Smedjebacken är en utställningshall som klarar utmaningen att visa internationell grafik av bästa märke.

Internation Print Triennial 2013
Meken i Smedjebacken
15/12-23/2 2014

Den som hänger med vad som händer i konstsvängen i Dalarna vet att det pågår en stor internationell grafiktriennal i länet. I fredags skrev undertecknad om utställningen på museet. I dag kommer en anmälan om Meken.

Meken i Smedjebacken

15/12-23/2 2014 verkstadslokalen hänger grafiska blad från olika delar av världen. De utställningsansvariga har valt med omsorg och hittat grafik som interagerar med utställningslokalen i både färger och val av motiv. Det som sticker ut mest är ett grafiskt blad som omges av en aura av sotbrun industrimiljö, flammande eld och människan i ett slags utsatt position, en människa med vingar, på väg att lyfta eller är det en Ikaros med vingar av vax?
Här finns närmare 80 verk att beskåda. Även här finns en stor variation vad beträffande val av teknik, format och tryck, något som både väcker nyfikenhet och som även kan utgöra ett underlag för djupare diskussion om bildens innehåll. Vad är bäst, den sökande abstrakta formen eller avbildningen av ett slags verklighet? Inget är skrivet på näsan. Här finns lek med färg och form, blandat med politiska undertoner och civilisationskritik. Grupputställningen har olika avdelningar, bilderna separeras från varandra på ett smart sätt i denna lokal där de stora formaten gärna får ta plats och breda ut sig.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se