Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Melody kommer tillbaka till Dalhalla

Förra gången Melody Gardot uppträdde i Rättvik blev arrangörerna så hänförda att de bjöd tillbaka henne. I kväll, lördag, sjunger sångerskan i Dalhalla igen.

– Jag älskar spelplatsen, säger hon till DD.

INTERVJU DD fick en e-postintervju med den amerikanska singer/songwritern som började skriva musik på allvar som 19-åring, efter att hon blivit påkörd av en bil och svårt skadad. Musikterapin blev mycket viktig för henne under den långa rehabiliteringen. Den första tiden klarade hon inte av att lyssna till någonting bullrigare än en viskning, och hon sökte sig till mer lågmäld musik än tidigare. Så började hon skriva egna låtar, och i dag har hon gjort sig ett namn världen över. Senaste skivan ”The Absence”, nominerades till en Grammy.

Dalhalla blir Melody Gardots enda Sverigespelning i sommar. Hon klämmer in den mellan Spanien och Italien eftersom hon gärna ville återvända till det gamla kalkstensbrottet där hon spelade för tre år sedan.

Blev du inspirerad av din förra konsert där?

– Ja! Jag älskade miljön och platsens mystik! Det känns som om man är på en annan planet! säger Melody Gardot till DD (som översatt svaret från engelska).

Kan du avslöja något om din kommande konsert?

– Självklart blir det alltid överraskningar, och i och med det nya albumet blir det en del ny musik. I övrigt får ni vänta och se!

Hon vet inte om hon har tid att se sig omkring i Dalarna den här gången. Annars tycker hon att Sverige är vackert, särskilt under våren och sommaren.

– Skandinaviska länder är välsignade med så vackra landskap omkring sina städer.

Melody Gardots liv är präglat av olyckan, och i en intervju med The Telegraph har hon berättat om hur hon på ett sätt känner sig som en fånge i en 80-årings sköra kropp. Samtidigt känner hon sig som en gammal själ, berättar hon på sin egen hemsida:

– Jag kände mig som 40 när jag var åtta.

Hennes inställning och det hon har varit med om återspeglas naturligtvis i hennes musik. Den har beskrivits som mjuk och melankolisk, jazzig pop med bluesinslag.

Hur tycker du själv att din musik tas emot i Sverige?

– Man vet aldrig hur man når fram till andra människor innan man pratar om gemensamma intressen, men med musik, ett universellt språk, det viktigaste, om jag får säga det själv, finns en känsla – kanske en känsla av nostalgi – som vi delar i kärleken och i livet.

Är det något mer som du vill säga till våra läsare i Dalarna?

– Tycker om er och kan knappt vänta tills jag får se er igen! Gigantisk puss! skriver Melody Gardot.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se