Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men alliansen får majoritet

Under förra mandatperioden hade socialdemokraterna och centern i Vansbro en valteknisk samverkan. Nu pekar allt mot att det blir så igen.
– Ja, det är tanken, även om de slutgiltiga besluten inte är fattade, säger Nall Lasse Andersson, (S).

Efter valet 2010 inledde socialdemokraterna och centern ett valtekniskt samarbete och de kunde då fördela uppdragen i kommunledningen mellan varandra. Efter valet nu i september stärkte de två partierna sina positioner och har fler mandat än tidigare i kommunfullmäktige, centern elva och socialdemokraterna tio, de övriga är fördelade mellan de övriga fem partierna i kommunfullmäktige.

Av egen kraft är det bara centern, socialdemokraterna och kristdemokraterna som tar platser i kommunstyrelsen.

– Det vore självklart väldigt olyckligt för demokratin om bara ett par partier skulle styra, vi vill att fler ska vara med och vänstern har i samtal med oss visat stort intresse för att få en plats, säger Nall Lasse Andersson.

Men Bibbi Westhed, ordförande i det lokala centerpartiet, avslöjar att de partier som ingår i alliansen håller på att ta fram ett dokument där samtliga fyra partier gemensamt går ut med att de vill driva för frågor.

– Detta är långt ifrån klart, varje parti har sina egna hjärtefrågor och det blir naturligtvis ett givande och tagande, men målsättningen är att vi ska ha ett gemensamt program, säger Bibbi Westhed.

Det låter dock inte på henne som det är aktuellt med en valteknisk samverkan mellan de fyra allianspartierna. Däremot kan det bli aktuellt att de kommer att erbjudas någon plats i kommunstyrelsen.

– Kanske det blir aktuellt med någon plats som ersättare, säger Bibbi Westhed.

Centern har nyligen haft nomineringsmöte, där de beslutat vilka de vill ha på de olika uppdragen och klart är att Per-Anders Westhed är nominerad som fortsatt ordförande för kommunstyrelsen och därmed kommunalråd.

När det gäller kommunpartiet kommer de att ha möte i slutet av veckan och då nominera medlemmar till olika uppdrag. En tanke som funnits var att kommunpartiet skulle ha inlett en valteknisk samverkan med sverigedemokraterna, men det tillbakavisas nu av ordförande Wahan Harutun.

– Vi har inte för avsikt att göra det, kommer vi inte in i kommunstyrelsen får vi driva vår politik i kommunfullmäktige.