Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men än så länge har bara Gävleborg sagt ja till Dalarna

Nu finns en karta för storregionerna. Men än så länge är det bara Gävleborg som sagt ja till Dalarna.
I går möttes representanter för länets 15 kommuner och landstinget för att diskutera regionfrågan.

130 personer var inbjudna till mötet. Det börjar brinna i knutarna. Stoppdatum är januari nästa år om regionerna ska sättas i sjön 2015. Annars är kommer staten att bestämma om sin organisation som var länsstyrelserna ska ligga.
Regionfrågan började när politiker från samtliga riksdagspartier bildade Ansvarskommittén 2003. Den var enig om att regionerna borde bestå av minst 500 000 invånare och max två miljoner.
- Det skulle säkra att inte Stockholmsregionen växte ännu mer till runt 3,5 miljoner invånare som den skulle göra om fler län anslöt sig, säger Anders Ahlgren, förste vice ordförande i Region Dalarna.

Blir två miljoner

Men regeringen kom aldrig med något förslag. Västra Götaland får en region på runt två miljoner invånare om Värmland ingår. Förhandlingar pågår. Om Dalarna och Gävleborg bildar en region blir den betydligt mindre; knappt 600 000 invånare.
Nu har en sonderingsgrupp utsedd av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting tagit sig an de län som inte bestämt sig. Gruppen har ritat en karta som man kan förhålla sig till i diskussionerna.
- Det är viktigt att vi är med och riggar det vi ska ha i framtiden, säger Sören Bertilsson (S) ordförande i Dalarnas parlamentariska regionbildningsgrupp.
Det spelas mycket schack i mörkret om vem som vill vara med vem i regionfrågan, säger han.
- Från början slog Ansvarskommittén fast att det är viktigt att det finns ett universitetssjukhus och ett universitet i varje region. Men så är det inte överallt.

Har Dalarna som etta

Om sonderingsgruppen skulle få bestämma skulle både Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Uppsala, Sörmland och Örebro län ingå i Svealandsregionen.
Men bara Gävleborg har satt Dalarna som ett första alternativ.
- Trenden är att alla vill samarbeta söderut, och flera vill samverka med Stockholm som å sin sida sagt att deras region är tillräckligt stor redan. Om det blir tydligare blir läget ett annat för länen som satt Dalarna som andra alternativ, säger Bo Per Larsson, ansvarig för regionfrågan i SKL.
Det har också talats om en “bananregion” med Örebro, Uppsala, Västmanland och Sörmland. Om det blir så blir Dalarna utan regionsjukhus.

Högspecialiserad vård

- Men vi köper högspecialiserad vård för 400-450 miljoner om året från Uppsala Akademiska och Gävleborg köper vård för 350-400 miljoner av samma sjukhus. Det är väldigt mycket pengar, säger Bertilsson.
Flera kritiska synpunkter kom, bland annat från Göran Engström (C) och Gunnar Barke (S).
- Skriften från SKL är rena propagandan. Man övervärderar den högspecialiserade vården som är en liten del av vården. Det går utmärkt att samarbeta om den utan storregioner, sade Engström.
- Det måste finnas en analys hur vi skulle klara oss helt själva i fortsättningen också, sade Barke.

KRISTINA VAHLBERG