Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...men de vill inte byta parti

– Vi säljer inte våra själar. Vi lämnar socialdemokratiska partiet men det gör vi på grund av Falu Arbetarekommuns förhållande till Kommunal. Vi byter inte parti.
De har också meddelat Karl-Erik Pettersson att detta var deras sista årsmöte i sitt parti.

Kaj Andersson har varit fackligt aktiv i Metall och Unionen, ledamot i fullmäktige under 80- och 90-talet, i dåvarande skolstyrelsen och ordförande i kulturnämnden.
– Det var en helt annan anda då. Kamratligt även om man nyss varit i hårda debatter. Numera tycker jag att Kommunal agerar som gamla kommunistiska politruker, att rätta in folk i leden. Och den som inte rättar in sig skall bort.

Renée Andersson berättar om tiden när Nisse Nilsson var S-kommunalråd i Falun.
– Vi satt mitt emot varandra så här och diskuterade. Och det vi kom fram till stod han för. Så var det då. Nu vågar ingen stå upp för beslut och vara lojal.
Arbetarekommunen valde ny styrelse i tisdags. En av ledamöterna som röstade ja till att privatisera de personliga assistenterna i LSS var nominerad men togs inte med av valberedningen, berättar Renée.
– Jag nominerade henne under mötet och undrade samtidigt varför hon som suttit i ordinarie i styrelsen i flera år inte var med på valberedningens förslag.
– Då förklarade Demi Beslagic att det berodde på att hon röstat för att lägga ut LSS personliga assistenter på entreprenad.

I Falu fullmäktige som har 61 ledamöter skiljer det bara ett mandat mellan blocken. Nu hänger det på Renée Anderssons röst. Förutom på Ove Raskopps som redan är politisk vilde.
– Jag kan rösta i fullmäktige efter hur jag känner att jag vill rösta. Inte för att Kommunal kommer med påtryckningar och tvingar partiet att ta till partipiskan.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se