Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men filmen Patrik 1,5 kommer att komma till Dalarna så småningom

/

Annons

I förra veckan hade Patrik 1,5 premiär, men i Dalarna har det inte synts ett spår av filmen.
Är vi, trots ett nytt årtusende och allt, inte redo för en film som handlar om två män som vill adoptera?

Filmen Patrik 1,5 handlar om ett homosexuellt par som vill adoptera. Filmens regissör, Ella Lemhagen, sa i förra veckan till Svenska Dagbladet att biografägare på landsorten trott att filmen Patrik 1,5 inte skulle gå hem hos dem. Anledningen till detta var att det skulle finnas fler homofober utanför storstäderna. I en intervju i juli av TTSpektra berättar hon att bland annat en biografägare i en småstad har sagt ”Jag tyckte om den, men... Ingen vill se en bögfilm” till henne efter en visning i somras.

Inte i Dalarna

DD fick ett mail från en upprörd läsare som tänkt gå och se Patrik 1,5 med sina arbetskamrater, men inte hittat den på repertoaren i Dalarna. Många har varit upprörda och trott att biograferna här hör till dem som vägrar visa filmen av homofobiska skäl.
- Den förklaringen har jag inte hört, säger Åke Hedlund på Svenska Bio, och skrattar. Han berättar att filmen kommer till Dalarna så småningom.

Bio i Vansbro?

Patrik 1,5 gjordes bara i 37 kopior, det kan jämföras med Arn som trycktes i 150 kopior. En del filmer satsar bolagen mycket på, och andra mindre.
- Det är ett vanligt sätt att pusha för nya filmer, att vara lite försiktig och skapa ett sug. Om filmen sedan blir väl mottagen görs fler kopior. Men jag vet inte om den kommer till orter som Vansbro. Jag vet inte ens om de har någon bio där.

Förändrade biovanor

Björn Wallgren, vd för Björnbio försäkrar att Patrik 1,5 kommer till Vansbro, men det blir bara en visning.
- Vansbro är en liten kommun. Och folk väljer film på ett helt annat sätt i dag jämfört med tidigare när man gick på bio oavsett vad som visades. Du betalar inte 90-100 kronor för en film du inte är så intresserad av i dag.
- Filmer med ett relationsdrama där två homosexuella personer står i fokus går inte hem på samma sätt på landsorten. Brokeback Mountain är ett exempel, men det betyder inte att det finns fler homofober på landet, betonar Björn Wallgren.

Även på andra orter

- Fucking Åmål handlar också om två homosexuella och den lockade många, även äldre.
Eftersom Björnbio också har biografer Ludvika, Rättvik och Gagnef kommer Patrik 1,5 att visas även där, berättar han.

Märit Rönnols

Annons