Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men fortfarande oklart när kommunens beställda bilar levereras


Smedjebacken förbereder nu för kommunens första elbilar. När de kommer är osäkert, men redan nu sätts stolpar för laddning upp på torget för att få snurr på bilarna.
- De går väldigt tyst och fint. De visades upp och man fick provköra i Almedalen på Gotland, säger teknik och fritidsutskottets ordförande Leif Nilsson.

Tre stolpar för laddning kommer att finnas på parkeringen på torget. Elektrikern Andreas Eriksson står på knäna vid “framtidens kommunikationsaltare” och gör de nödvändiga kopplingarna. Någon ström blir det inte till invigningen av torget under Augustifesten.
Ingen större skada skedd för bilarna är långt borta ännu.

Oklart med leverans

Kommunen vet inte ens när de kan komma att levereras. Trots att beslutet om köp togs för länge sedan.
- Vi ska ha två bilar, säger Anders Silfverin på inköpsavdelningen. En till kommunen och en till energibolaget. Vi ska ha dem för test för att se hur de fungerar under sommar och vinter.
Kommunalrådet Nilsson var mycket imponerad av bilarna under Almedalsdagarna. Han skulle gärna provat en elbil, men det var för lång kö av intresserade.
Anders Silfverin ser att det kan bli problem.
- Ett problem är värmen. Det finns ingen värme. Kopplar man in värme så går det åt ström. Det samma gäller lyset. Allt drar ström.
Till att börja med ska någon anställd på kommunen få använda bilen tätortsnära för att testa hur den fungerar. Nära till stolpen är viktigt.
Tidigast kan det bli elbil till årsskiftet i Smedjebacken. Riktigt när är ännu osäkert.
- Vi är med i en jätteupphandling som görs gemensamt av Sveriges kommuner och landsting, men SKL har också gett privata företag chansen att vara med, säger Anders Silfverin.
Stolparna som kommer upp på torget är byggda för uppladdning och därför lite mer strömstarka, men det ska gå att använda vanliga bilvärmaruttag menar Silfverin.
- Med lite modifiering ska bilvärmaruttag klara en uppladdning över en natt, säger han.

CHRISTER NYMAN
023 476 36
zxcvbnm