Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- men fortfarande saknas tillräckligt med patienter

Annons

Väggarna är fyllda av tavlor med kvinnor och på golvet ligger kort med gudinneliknande gestalter. I veckan det dans och åter dans i smedjan och fridhem för att hylla gudinnan.

Nu är Gudinneveckan igång i Stjärnsund. Fram tills på söndag är det seminarier, föreläsningar, sång och dans - med fokus på dans. Gudinneveckan går för första året av stapeln i Stjärnsund. Tidigare har man hållit till i Näsåker i Ångermanland men för att hitta en mer central plats föll valet på just Stjärnsund med Fridhem. Konceptet skapades för fyra år sedan av Tealogerna, en grupp som motarbetar det patriarkala i religioner och vill lyfta fram kvinnan och Gudinnan.
Märta-Lena Bergstedt var tidigare ordförande för Telogerna. Hon berättar om valet av plats och vad de står för.
- I Stjärnsund hittade vi människor med liknande intressen för alternativ till den rådande patriakala religionen. Som vi ser det är religionen grunden till kvinnoförtryck i världen inom flera religioner det är vi ambassadörer för att hitta ett annat sätt att skapa en god samlevnad mellan män och kvinnor, säger hon.


Religionsneutrela

Tealogerna grundades 1996 och står i första hand på en akademisk grund. De håller sig religionsneutrela även om det andliga spelar in i mycket de gör. Erika Persson är idag ordförande och förklarar.
- Om man lär sig och fördjupar sig i de här tänkesätten så blir man självklart påverkad och man får en annan typ av filosofi. Men sen att utöva riter och göra en religion med är inget vi sysslar med, säger hon


Dans

Årets tema är dans med rubriken ”Gudinnans dans och människans rörelse genom tiden”. Det handlar om att använda kroppen som utrycksmedel för att nå andra världar.
- Dans idag är lite platt och det handlar om att röra sig till musik. Det har varit en central del i alla kulturer vi vill fördjupa oss i det. De patriakla religionerna är ganska anti dans när man tappar kontrollen så blir det lite farligt därför har dansen varit provokativ. säger Erika
Märta-Lena fyller i:
-Man kan återuppliva livsglädjen genom dans. Dans har varit förbjudet inom kyrkan och alla vet ju vilken tändning det kan bli inom pardans, dansen är nerven inom livsglädjen, säger hon.

HENRIK BOMAN
henrik.boman@daladem.se