Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men handbollen fasas ut och skateprogrammet oklart

Avesta får arrangera nationellt idrottsutbildning i fotboll från och med nästa höst.
Mellan 12-18 elever väntas kunna tas emot, som alla förväntas ha siktet inställt på elitfotboll.
- Det känns jätteroligt, säger Mikael Andersson, koordinator vid Idrottsgymnasiet i Avesta. Vi har jobbat hårt för det här. Nu startar ett intensivt arbete med information och marknadsföring.

Beskedet om att Avesta tillsammans med Borlänge som enda platser i länet får ansvara för fotbollsgymnasieutbildning, kom häromdagen då Skolverket presentera en mängd andra, beviljade specialutbildningar i landet.
För idrottsprogrammen generellt innebär den nya organisationen att de gamla utbildningarna med riksintag försvinner. I stället har utbildningarna lagts regionalt. Av exempelvis 140 fotbollsgymnasier återstår 60.
- Jag tror vi ligger väldigt bra till för att få riktigt bra spelare till vår utbildning, säger Mikael Andersson. Avesta ligger centralt för att kunna fånga upp spelare även från Gävleborg, Uppland, Västmanland och Örebro.

Speciella krav


För att få bli en nationell idrottsutbildare krävs dock bland annat att gymnasieskolan kan visa upp ett bland annat etablerat samarbete med det lokala föreningslivet, utbildade tränare, målvaktsinstruktörer, och en organisation för skador och rehabilitering.
Under åren som Karlfeldtgymnasiet haft idrottsgymnasium har ett 10-tal elever tagits in på just fotbollsprogrammet. Nu utökas elevantalet samtidigt som inriktningen utökas poängmässigt.
- Vi går upp från två till tre förmiddagsträningar i veckan på skoltid. Att välja ut vilka som ska få chansen blir tufft. Det måste vara duktiga spelare, som också har något ovanför axlarna. Det ska glöda i ögonen på dem, säger Mikael Andersson som tillsammans med Johan Persson (den andre fotbollstränaren i programmet) jobbat hårt för att få till utbildningen och att bli godkända.
- Det ställer ju höga krav på båda kvalitet och innehåll i vår utbildning.
Att Avesta AIK gått upp till division 3, är en fördel för att kunna locka rätt spelare.
- Men vi knyter avtal också med exempelvis Gustafs damelitlag för att ge våra elever de bästaförutsättningarna.

Handboll fasas ut


Den här utvecklingen innebär dock att handbollsprogrammet på Karfeldtgymnasiet sakta men säkert kommer att fasas ut och försvinna.
När det gäller hockeyprogrammet, pågår diskussioner om att behålla hockey på schemat men bara på de individuella timmarna.
Vad händer då med skateprogrammet som också ingått i Karlfeldtgymnasiets idrottsgymnasium?
- Det vet jag inte idag. Jag kan inte svara på hur den utbildningen kommer att se ut när den nya gymnasieskolan träder i kraft nästa höst, erkänner Mikael Andersson.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se