Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men här håller de ångan uppe – snart firar sågen 100 år


Säters Ångsåg kan snart fira 100-årsjubileum vid Ljusterns strand strax nedanför Säters centrum.
Sågverket, som ingår i AB Karl Hedin, märker av krisen i sågverksbranschen.
– Men vi planerar inga förändringar i verksamheten, säger platschefen Pär Granström.

Säters Ångsåg levererar en stor del av sitt virke till snickeriföretag i närheten, eller på andra håll i Skandinavien.
– Snickerivirket säljer vi gärna lokalt. Men alla sågverk behöver export, och vi exporterar cirka sextio procent från Säter, säger Pär Granström, platschef.

Sågen har ett 30-tal anställda i dagsläget.
1917 köpte Karl Hedin Sr sågen som då låg i Nämnsbo, och flyttade den till Säter.
Nu är Säters ångsåg en egen enhet, ett av tre sågverk inom Karl Hedin- koncernen. De övriga är Krylbo och Karbennings sågverk. Ett fjärde sågverk finns även i Estland.
– Säter sågar högkvalitativt furutimmer, AB Karl Hedin Råvara köper alla sortiment och kan ta hand om det mesta. Vi köper från närområdet. Jag tror många uppskattar att det finns ett lokalt sågverk som även säljer lokalt. Karl Hedin har numera bygghandel i Säter.
– Våra nyckelkunder är snickerier i Sverige och Norge. Men vi levererar till hela världen, Mellanöstern och Nordafrika också, säger Pär Granström.
Exporten går till sjöss från hamnen i Gävle.
– Säter är ett litet sågverk, det drivs bara på dagtid. Sågverkens storlek beror bland annat på den råvara som man kan köpa på ett vettigt och effektivt sätt. Vi är precis så stora som vi behöver vara. Vi ligger också mitt i samhället och kan inte expandera.
Just nu är inte expansion den stora frågan i sågverksbranschen där personal varslas och sågverk läggs ned.
– Exportindustrin gynnas inte av att kronan är stark, då får man mindre intäkter. Den professionella valutan är ändå euro eller länder som gör affärer i euro, säger Pär Granström.
– Sen har vi alla andra kostnader, och timmerpriser, i svenska kronor.
Samtidigt har byggnationen i de stora europeiska länderna gått ned dramatiskt.
– De enda länder som går bra är USA, Kina och Japan just nu. Vi exporterar inte till USA. Men andra skickar dit och då blir det en dominoeffekt, säger Pär Granström.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se