Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men knallarna blir färre

Marknaden lockade närmare femtio säljare under helgen som gick. Trots ett stort utbud och skinande sol var intresset mindre än tidigare år.
-Det är ett utdöende yrke och det blir färre och färre knallare. Det är synd för det är kultur säger Bernt Säll, arrangör för Myckelby marknad.

Myckelby marknad gick för elfte året av stapeln på fältet utanför Myckelby i helgen. Det var i vanlig ordning en salig blandning av det mesta och solen sken under öppningsdagen. Bernt och Ann-Marie Säll har hållit i marknaden sedan starten och så även i år. Konceptet är att ha något för alla åldrar och något som kan passa alla intressen.

En hobby

Gunnar Olsson från Mora hade samlat ihop lite grejer hemifrån för att sälja till bättre behövande, han har besökt Myckelby marknad under samtliga år som den har funnits.
– Det händer lite då och då att jag åker på andra marknader också. Det ska vara fina ställen och fin miljö. Det är bara en hobby och det blir inga pengar men det är kul att träffa folk säger han.
När Bernt och Ann-Marie själva är ute på marknader runt om i landet är det framförallt som munkförsäljare. Idag hade deras Munkstånd tagits över av Marie och Patrik Åkesson som gjorde sitt tredje år på marknaden.
– Det fina med Myckelby är att det är så blandat. Bernt och Ann-Marie är noga med att ska vara ett visst antal blommor och ett vist antal bilar och så vidare. Det blir mycket munkar som vi säljer under en dag, säger Marie Åkesson.

Knallare i 35 år

Bernt och Ann-Marie jobbade själva som arrangörer under dagen och såg till så att allt fungerade. Bernt har varit Knallare (marknads försäljare) i 35 år. Nästan varje helg har han varit på marknader runt om i landet för att sälja munkar och på senare år har han sett en utveckling som oroar honom.
–Det är ett utdöende yrke och det blir färre och färre knallare. Det är synd för det är kultur, säger han.
Den första gången de hade Myckelby marknad för elva år sedan, då var det 41 knallare på plats. 2005 slog Myckelby rekord med 100 knallare och 5000 besökare på två dagar, sedan dess har det gått ner.
– Den har blivit mindre men de som är här verkar nöjda. Det är några som skulle ha kommit som inte kom men så är det på alla marknader. Knallarna börjar bli gamla och det är inge som tar vid, säger han.

Stor frihet

Bernt Säll pekar på de dåliga marginalerna som en anledning till att intresset minskar för yrket. Reglerna för knallarna har också blivit tuffare.
– Det är ingen svarthandel men reglerna har blivit hårda. Snart kommer krav på kassaapparater och det blir inte så lätt, säger han.
Bernt är idag 64 år men det till trots finns det ingen plan på att lägga av med knallar yrket
– Det är en frihet att vara knallare och jag kommer nog åka runt i tio år till. Det är inga stora pengar men man ska trivas med det man håller på med, säger han.

HENRIK BOMAN
henrik.boman@daladem.se