Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men många rutor krossas på skolor

Skadegörelsen på skolorna i Falun minskar. 2008 och 2009 låg skadorna på långt över en halv miljon och det sattes till olika arbetsgrupper för att arbeta med minskad skadegörelse. För 2010 ligger skadegörelsen på skolor på 312000 kronor.

När kommunen summerar skadestatistiken för 2010 hamnar summorna på 363000 kronor. Då har man sluppit dyra vattenskador och dyra brandskador som tidigare år inneburit kostnader på flera miljoner kronor. Skadegörelserna på skolorna har minskar med en tredjedel, men fortfarande går mycket pengar till att reparera och byta krossade rutor, pengar skulle ha kunna användas till annat inom skolan.
Det som kostar mest är krossade glasrutor i skolorna, det mesta av skadegörelse sker kvällar och helger. Värst utsatt är som tidigare år Britsarvsskolan, som ligger efter ett gångstråk. Här kostade krossade glasrutor nästan 145000 kronor förra året. Tegelbruksskolan, Haraldsbogymnasiet, Gruvsrisskolan och förskolan Lunden fick glasrutor krossade för mellan 15 och 20000 kronor.
På Bjursåsskolan kostade skadegörelse på väggar närmare 16000 kronor, en sönderslagen dörr på Haraldsbogymnasiet kostade över 8000 kronor och rökskador på samma skola nästa 5000 kronor.
På Kopparvallen fick kommunen betala för sanering av pulversläckare efter en skadegörelse. Det kostade över 11000 kronor.
2008 stals datorer för över en halv miljon kronor. De stölderna har nästa försvunnit.
- Det är positivt att skadegörelsen minskar, säger kommunens fastighetschef Olle Wiking. Men det är fortfarande mycket pengar som skulle kunnat användas till annat till exempel underhåll av våra fastigheter.
Han säger att det pågår arbete med att vända trenden ute i verksamheten och vända träden så att man blir mer aktsam om den gemensamma miljön.
Skolorna får betala en självrisk på 3000 för varje skadegörelse. De mindre skadorna som kostar upp till 3000 kronor får skolorna betala själva, och de syns inte i summan på 312000 kronor.
Kommunen betalade 2010 nästan 2,3 miljoner kronor i försäkringspremier för egendoms-och ansvarsförsäkringen.

EVA HÖGKVIST
023-475 92
eva.hogkvist@daladem.se