Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men många tycker inte att vardagen känns meningsfull

Annons

Över lag får Säters särskilda boenden inom äldreomsorgen bra betyg både av de som bor där, deras anhöriga och personalen.
Men varken de boende eller deras anhöriga tycker att de gamla alltid har en meningsfull vardag.
- Visst finns det mer vi kan och ska göra, men vi måste ta reda på vad de verkligen menar, säger Iris Carlsson Rustas (S) ordförande i socialnämnden.

Bara en knapp tredjedel av de som bor på särskilt boende svarade på enkäten. Genomgående var betygen höga - trygghet, bemötande och måltider fick högst betyg. Totalbedömningen av boendet fick 4,37 i betyg.
Möjligheten att påverka när man ska få hjälp och stöd fick lägre betyg. Även om elva av 30 gav betyget fem så var det tolv personer som gav betyg mellan 1 och 3.

Meningsfull vardag?

Tycker du dig ha en meningsfull vardag? är den fråga i enkäten som får lägst betyg. 3,33. De flesta ger betyget 3 men det finns också fem tvåor och en etta.
Anhöriga ger bra betyg på de anställdas sätta att bemöta de boende och lyssna på de anhöriga.
Men också de anhöriga sätter lägre betyg på frågan om de boende har en meningsfull vardag. 57 personer har svarat och 23 ger lågt betyg på vardagssysselsättningen.
- Jag vet inte riktigt vad man menar med meningsfull vardag, säger Iris Karlsson Rustas. Jag ser ju att vi har olika aktiviteter varje dag, egentligen borde man intervjua de boende och fråga vad de menar. Det är ju de boende vi måste lyssna på.
- Meningsfull vardag betyder säkert olika saker för varje person man frågar. Men vi ska följa upp detta.
Informationen till de anhöriga får lite över medel i betyg.

Trivs med arbetet

Även de anställda har fått svara på en enkät. Sammanfattningsvis trivs de med sitt arbete. De känner till mål och prioriteringar, de tycker att de har tillräcklig utbildning och kompetens, samarbetet fungerar bra.
Problemen finns i att personalen tycker att för lite tid avsätts för att diskutera förändringar och att de förändringar som genomförts inte alltid följs upp och utvärderas.
Den fysiska arbetsmiljön får betyget tre av fem möjliga.
Iris Karlsson Rustas berättar att man även tidigare gjort enkäter, men att denna varit den mest detaljrika.
- Den kommer att följas upp med fler som kanske blir ännu tydligare. Målet är ju att vi ska se var vi ska sätta in resurserna.

EVA HÖGKVIST
023-476 95
eva.hogkvist@daladem.se