Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men P-O Bergman blir kvar

Till hösten flyttar företaget Raidoc från Björbo till Borlänge.
Men företagets utvecklingschef P-O Bergman blir kvar vid gamla stationshuset.
- Man tänker bättre i Björbo. Speciellt vid Fänforsen, säger P-O Bergman.

Företaget Raidoc som arbetar med att undersöka träslipers är i en expansionsfas. Företagets vd Dan Trum berättar att man till hösten ska arbeta med järnvägarna i Schweiz.
- De har mycket träslipers. Men vi ska inte mäta där, utan vi säljer mätutrustning åt dem, säger Dan Trum.

Stora möjligheter utomlands

Han ser stora möjligheter att expandera, speciellt utomlands. I USA, Sydamerika och Australien finns betydligt mer järnväg med träslipers.
- Sverige är en ganska liten marknad, säger Trum.
I dag arbetar företaget både med att utveckla och tillverka mätutrustning, samt att göra själva mätningarna. Men utomlands siktar man bara på att sälja mätutrustning eller att leasa ut den, och därefter arbeta med support på utrustningen.
- Det är bara i Skandinavien vi fortsätter med egen mätning. På det sättet har vi kontroll på utrustningen, säger Dan Trum.

Ensamma i världen

Men expansionen kräver också en närmare kontakt med omvärlden. Raildoc är i dag en del av koncernen STG, med säte i Borlänge. Därför flyttar nu också Raildoc sin verksamhet till Borlänge till hösten.
- Vi får andra resurser om vi flyttar till Borlänge, säger Dan Trum.
I dag är tre anställda i företaget, men Trum tror på betydligt fler i framtiden.
- Vi är ensamma i världen med det här, säger Trum.

Tänker bättre vid forsen

P-O Bergman är en av grundarna av företaget och utvecklingschef i dag. Han flyttar dock inte med till Borlänge. Han bli kvar i stationshuset.
Stationshuset äga av Bergmans företag Besiktningstjänst, som arbetar med besiktning av eldistributionsnät.
- Ska man vara kreativ måste man kunna tänka fritt och det gör man mycket bättre i Björbo, vid älven, vid Fänforsen, säger Bergman.

PER EKLUND
0241-22070
per.eklund@daladem.se