Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Men Smedjebacken avvaktar med provtagning

Arsenik har hittats i kolstybben på flera idrottsplatser i Västerås.
I Smedjebackens kommun finns två anläggningar med kolstybb men miljöchef Bo Jernberg tänker inte ta initiativ till någon kontroll.

Mycket förhöjda värden av den cancerogena halvmetallen arsenik har hittats i kolstybben på idrottsplatserna i Skultuna, Tillberga och Dingtuna.
Västerås kommun diskuterar nu om dessa ska stängas i väntan på att jorden ska schaktas bort. Saneringen kommer att kosta miljoner.
Riktvärdet för arsenik i bostäder och idrottsanläggningar är att det inte får överstiga 10 milligram per kilo. I Västerås visar prover på upp till 69 milligram per kilo.

Väntar på uppmaning

Kolstybb är finfördelat kol blandat med sand, lera och tjära som användes på de flesta friidrottsanläggningar före 80-talet.
I Smedjebacken ligger kolstybb på Hagvallen och Heros under den rödstybb som fyllts på. Rödstybb är krossat, bränt alunskiffer.
När Dala-Demokraten kontaktar miljö- och byggkontoret känner de inte till arsenikfynden. Förvaltningschef Bo Jernberg tänker inte göra något på eget initiativ.
- Vi väntar i så fall på någon uppmaning från länsstyrelsen.
Han har andra perspektiv på vad som är förgiftad mark och tänker på Silfhyttan där det finns 1 000 milligram arsenik per kilo.
Men här handlar det ju om riktvärden som gäller för bostäder och idrottsanläggningar?
- Ja det ska ju självklart inte finnas där barn och ungdomar är. De sätter ju ner händer och knän i det när de startar.

Ska schaktas

Oavsett vilket så ser problemet ut att lösa sig i Smedjebacken. På Heros grävs materialet bort om det blir stugby.
Hagvallen ska schaktas eftersom banorna behöver förlängas och rustas då det ska bli IK Heros hemvist. Det frågan kan komma att gälla är om materialet kräver speciell deponi.
- Ambitionen hade varit att komma igång på Hagvallen efter semestrarna men vi har inte hunnit göra projekteringen, säger Per-Olow Dahlström, teknisk chef.

Krävs mer pengar

Beroende på ambitionsnivån räknar Dahlström med att Hagvallen kommer att kosta mellan 5 och 10 miljoner.
- Det finns en viljeinriktning men det krävs mer pengar och det tar fullmäktige beslut om i november, säger Per-Olow Dahlström.
Länsstyrelsen i Västmanland har efter upptäckterna i Västerås kommun uppmanat alla länsstyrelser att uppmana kommunerna att ta prover.
Men än har inget sådant besked nått Smedjebackens kommuns miljökontor.

HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se