Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

men två ledamöter krävde fängelsedom

Villkorlig dom och 80 dagsböter.
Det blev domen för den 58-årige man som stått inför rätta åtalad för djurplågeri sedan han lämnat fem katter åt sig själva i en bostad i Fors.

Mannen har bott i huset sedan 1992. I samband med sin mammas död började han må dåligt och drabbades av en depression.
Han fortsatte dock jobba, men tappade intresset för katterna, fem stycken, och valde bara att ge dem mat. I övrigt skötte sig djuren själva.
Ägaren till huset är en kvinna boende i Stockholm. För ett drygt år sedan förklarade hon att hon skulle sälja huset. Mannen i fråga sökte sig en ny bostad, men lät katterna stanna kvar.
Han lämnade ett par fönster på glänt för att huset skulle vädras. Däremot var gliporna för små för att katterna skulle kunna ta sig in och ut.
När ägarinna kom till huset och fick se den skada som katterna gjort, uppstod en tvist mellan henne och hyresgästen. Den sistnämnde har nu ett förväntat betalningsansvar på flera hundra tusen kronor, för att huset ska kunna sättas i stånd igen.
Vid en kontroll av huset konstaterade en djurskyddshandläggare från länsstyrelsen att trappan ner till källaren var täckt med avföring, en katt hittades död, det fanns skrap- och rivmärken på väggarna, och hon hittade även skelettdelar av djur.
Länsveteriäner tar det inte för otroligt att kannibalism har rått mellan katterna.

Tomt i matskålen

Mat- och vattenskålarna var tomma.
Den 58-årige mannen har erkänt brottet och tingsrätten har nu dömt honom till böter och villkorlig dom för uppsåtlig vanvård.
Tingsrätten var dock inte enig. Två av ledamöterna ansåg vanvården så allvarlig att mannen borde ha dömts till fängelse en månad.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se