Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men var fan är moderaterna?

De nya moderaterna har haft stämma och har skaffat sig en ny logga. Men hur många medlemmar har detta parti egentligen? Partiet regerar Sverige – i princip ensamt, om än med några små desperata maskotpartier vid sin sida - men har ni tänkt på hur extremt sällan det är som man träffar en medlem i det moderata partiet?

Uppgifter om hur många medlemmar ett parti har är naturligtvis notoriskt opålitliga. Registren är hemliga, vilket är bra, men sannolikt blåser de flesta partier upp sina siffror ordentligt.
De officiella siffrorna för moderaterna är att de vid årsskiftet hade drygt 41 000 medlemmar. Vid samma tid hade socialdemokraterna ännu nästan 100 000 medlemmar. Jag vet, det är många pappersmedlemmar och många i hög ålder. Men ändå.
Det verkar som om moderaterna i modern tid – då menar jag de senaste tio åren - nådde en absolut formtopp årsskiftet 2010/11 med knappt 60 000 medlemmar. Jag antar att det var en del personer som ­efter ett andra segerval för detta parti tog chansen och tänkte att en karriär kanske är möjlig i partiet.

Men de senaste åren har partiet gått kräftgång i antal medlemmar – det rör sig om en kraftig minskning från 60 000 till 40 000 medlemmar. Det (själv)plågade centerpartiet har exempelvis inte så mycket färre medlemmar än moderaterna – strax över trettiotusen, trots att det i opinionsmätningarna bara är en eller två tiondelar så stort.

Hur ofta möter man egentligen en övertygad moderat i det vanliga livet? Den som läser denna artikel kan ju tro att en sådan som jag är den minst lämpade att uttala sig om eventuella möten med moderater. Men mitt sociala umgänge omfattar en väldig massa vanliga medborgare i Dalarna och Stockholm.
Ofta stöter jag på centerpartister, folkpartister, kristdemokrater som är medlemmar i dessa partier och som ibland kan komma loss och tala om sin övertygelse. Men var fan är moderaterna?
De riktigt gamla moderaterna, de som hörde till det gamla Högerpartiet – som långt in på femtiotalet hade ett partiprogram som när man läser det idag klingar sverigedemokratiskt – är mer eller mindre försvunna. De var försvarsvänliga, lätt nationalistiska och mycket kulturkonservativa. De är borta.

De verkliga nyliberalerna är heller inga personer som direkt stoltserar med att vara moderata partimedlemmar (de tycker bättre om Annie Lööf).
Deras retorik och de nya moderaternas retorik går inte ihop, även om de skattesänkningar moderaterna genomfört är fullt i klass med dem som den tidigare moderatledaren Bo Lundgren för inte så länge sedan önskade genomföra.

Så var är de moderata medlemmarna? De är rätt osynliga i vardagslivet. Kanske beror det på att de inte har någon profilerad ideologi att ropa ut från hustaken, vid middagsborden eller över häcken i villaträdgårdarna. Och de skulle skämmas över att enbart ropa ut sitt begär efter lägre skatter.

Faktum är att moderaterna mer liknar ett företag. Reinfeldt är VD. Anders Borg är ekonomidirektör och Kent Persson är en personalchef som i likhet med de flesta personalchefer inte är ­någon som man direkt vill ha med att göra.
Moderaterna är ett företag. De anställde svenska folket ett tag. Nu vill många säga upp sig.


Göran Greider

goran.greider@daladem.se