Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men vem som står för notan är ännu inte klart

Undersökningen av Dammvägen och Krondiksdammen är nu klar.
- Resultatet gick i våra farhågor, dammen är inte alls i bra skick, säger Gunnar Sköndahl, vd för stiftelsen Stora Kopparberget. Resultatet innebär att åtgärder måste sättas in innan vägen kan öppnas, men kommunen och stiftelsen är inte överens.

Enligt Gunnar Sköndahl, på stiftelsen Stora Kopparberget, är undersökningen av dammen och vägen nu klar.
- Det finns ingen akut risk för att vatten skulle rasa igenom från dammen men den är inte i bra skick och det måste göras något åt om vägen ska öppnas igen, annars blir det värre, säger Gunnar Sköndahl.
Det är sättningar under vägbanan som måste lagas. Gunnar Sköndahl menar att det nu ligger i kommunens händer att bygga om för att kunna använda vägen igen. Anledningen är att det är trafiken som påverkat dammen och vägen på ett negativt sätt.

Oklart ansvar

Men enligt Helen Lott, förvaltningschef på Trafik- och fritidsförvaltningen är inte självklart att det är kommunens ansvar att bygga om.
- Det är stiftelsen som äger både vägen och dammen. Om vägen måste lagas så är det vårt ansvar men i det här fallet så är det dammen som behöver åtgärdas.
Under vecka 35 kommer stiftelsen och Trafik- och fritidsförvaltningen ha ett gemensamt möte då de ska försöka komma fram till en lösning på problemet. Då vägen ägs av stiftelsen har de rätt att själva bestämma om den ska öppnas eller ej.


Stora summor

Gunnar Sköndahl vågar inte uttala sig om vilka summor det handlar om att bygga om damm och vägbana.
- Jag tror inte att det blir några fantasisummor men det är ju trots allt ett anläggningsarbete och då kan det bli en del, säger han.
Helen Lott menar att kommunen har ett visst ansvar gentemot samhället för att människor ska kunna ta sig fram. Enligt henne kan det bli aktuellt att bygga en ny väg om de inte kan komma överens med Stora Kopparberget om att öppna.
- Det är ju i sånt fall ett politiskt beslut och en längre process. Det kan ta upp till ett par år innan vi ens kan börja bygga vägen, säger hon.


Inga bussar

Kommunen har ännu inte haft någon diskussion med räddningstjänsten om framkomligheten upp till Krondiket men enligt Helen Lott finns det alternativa vägar att ta.
Dalatrafik ser dock inte att det finns någon alternativ väg för bussar att ta. Så länge vägen är avstängd kommer inga bussar att gå upp till Krondiket.
- De hänvisar precis som tidigare till närliggande busshållplatser, säger Helen Lott.

JENNY RINGSTRÖM
023-475 64
jenny.ringstrom@daladem.se