Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Men vi är i full gång med åtgärder”

– Vi trodde att vi gjort nödvändiga åtgärder utifrån sunt förnuft. Men det räckte inte och det är klart att vi ska göra som Arbetsmiljöverket vill.

Så säger Pär Stål, vd på Vanhälls såg, mellan Smedjebacken och Söderbärke, med anledning av att Arbetsmiljöverket i Falun kräver säkerhetshöjande åtgärder vid anläggningen.
Och företaget har tid på sig fram till augusti nästa år att rätta till bristerna.

Men för att sätta press på Vanhälls såg kompletterar Arbetsmiljöverket sina krav med ett vitesbelopp på 300 000 kronor, som kan lösas ut om insatserna inte görs inom utsatt tid.
– Men vi är i full gång med åtgärder och jag kommer att begära att Arbetsmiljöverket kommer hit igen för att vi ska få reda på om vi gör rätt den här gången. Det är en process som tar lite tid och som förstås kostar pengar, påpekar Stål.
Delarna i verksamheten som Arbetsmiljöverket kritiserat gäller timmermätning, sågning och nya fabriken.
”Bristerna innebär stor risk att era arbetstagare kommer in i riskområden och skadas allvarligt vid kontakt med rörliga eller på annat sätt farliga maskindelar”, bedömer Arbetsmiljöverket.

2012 gjordes en inspektion på Vanhälls såg och utifrån den formulerade sedan Arbetsmiljöverket vad som skulle åtgärdas för en säkrare arbetsmiljö.
En uppföljande inspektion i maj i år visade enligt Arbetsmiljöverket att det fortfarande fanns brister.
Men Pär Stål betonar att man tänker följa direktiven från Arbetsmiljöverket.
– Vi har uppenbarligen inte följt paragraferna och gjort det som krävs av oss. Vi hade den åsikten att vi trodde att det var säkert. Men Arbetsmiljöverket ser det med andra ögon än vad vi gör, konstaterar Stål.

Torbjörn Svensson/DT