Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer än fördubblade varselsiffror i Dalarna

Varslen i Dalarna har mer än fördubblats under augusti jämfört med samma månad 2012.
Under augusti 2012 varslades 92 personer i Dalarna och i år 210.

Annons

Arbetslösheten i Dalarna är lägre än på många andra håll i landet. Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingens augustisiffror.
Däremot har varslen, som kan resultera i nya arbetslösa blivit mer än dubbelt så många jämfört med för ett år sedan.

Riksdagsledamoten Roza Güclü Hedin (S) uppvaktade näringsminister Annie Lööf (C) om vad hon avser göra för att hantera den pågående varseltrenden i Dalarna.
Näringsministern svarade att Dalarna är drabbat, men inte i lika stor utsträckning som andra län.
Lööf lyfter fram att regeringen tillför resurser till Dalarna för att länet ska kunna utveckla insatser inom ­exempelvis näringslivsutveckling och kompetensförsörjning.

Güclü Hedin är inte alls tillfreds med näringsministerns svar.
– Annie Lööf lyfter fram åtgärder som gjorts, men det är ganska tydligt att dessa inte fått någon effekt då varslen ökat i sommar, säger Roza Güclü Hedin.

Under hela 2012 stack ­Dalarna ut som ett positivt exempel i ett Sverige som i övrigt drabbades av många varsel. I januari förändrades dock dessa siffror och varslen fördubblades.
Den negativa utvecklingen fortsatte fram till maj då det såg ut som att trenden skulle brytas, men det var bara tillfälligt. under juni, juli och augusti har mer än dubbelt så många varslats jämfört med samma månader 2012.
Summerar man varslen under januari till augusti så varslades 662 personer i ­Dalarna under 2012 och i år har det varslats hela 1308 personer.
Under hela 2012 varslades 1317 personer i länet, en mycket låg siffra sett i ett långt perspektiv.
– De näringar som är ­berörda är olika, men att de påverkar länet är påtagligt, säger Roza Güclü Hedin.

Återstår också att se vad som händer ytterligare under hösten hos exempelvis Grycksbo och Kvarnsvedens Pappersbruk, SSAB i Borlänge och Fors Kartongfabrik.
Lite tröst i bedrövelsen kanske är att antalet lediga jobb i Dalarna har ökat med 13 procent jämfört med augusti förra året. I augusti låg arbetslöshetssiffran i Dalarna på 7,1 procent, att jämföra med 8,5 procent i hela landet.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se