Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer än fullsatt på möte om LIF-turernaKommunalrådet Liljeberg svarade att hon inte ser det som stod utan hyra av is. Gränsen, det kunde hon inte svara på.

Hur mycket har kommunen gett ut till Leksands IF och hallen?
– Kan inte räkna ihop här och nu, vi ska lägga ut i det på hemsidan, svarade Ulrika Liljeberg.
Göran Wigert kommenterade att man i så fall måste räkna bort vad driftskostnaderna skulle ha varit om kommunen ägt ishallarna.
– Hur använder kommunen sina resurser, har ni tänkt på FNs barnkonvention, frågade Ingemar Bergmark. Hur satsar man på skolorna?

Sakarias Winberg (KD) svarade att kommunen har en prioritet där barn och ungdomar är i fokus.
– Det finns en siffra som bekymrar mig mest, sa Ulrika Liljeberg. Det föddes 114 barn förra året, vi har många skolor. Vi behöver fler barn.

Betalar LIF för att får hyra parkeringsplatsen?
– Det är allmän mark, svarade Göran Wigert. Vem som helst kan parkera där.

– Vad är en normal hyra för is? frågade Tege Tornwall.
Ulrika Liljeberg svarade att vad hon hört är det en rimlig hyra, det kommunen betalar.

Behövdes de fler ishallar än LRF-hallen?
– Ja, sa förra kommunalrådet Bo Petterson. Vi behövde två isytor eftersom barnkullarna ökade och bland annat hockeytjejerna och konståkarna inte fick istid.

Det kom frågor om Ulrika Liljebergs beslut att pantsätta aktier, trots att det var olagligt.
– Jag skäms, jag har skämts i två år, svarade Ulrika Liljeberg. Vi har lärt oss att vara med noggranna och se till att vi får skriftligt när vi frågar jurister om råd.
Kommunen ger hyresbidrag till ett bolag, det är inte tillåtet enligt kommunlagen.
– Vi har hyresavtal med LIFs fastighetsbolag, det har vi med andra fastighetsbolag också, svarade Ulrika Liljeberg.

Bidrar inte LIF också med pengar till kommunen?
– Visst men Leksand består av så mycket mer, det är svårt att bryta ut en del som grund för ett beslut, sa Ulrika Liljeberg. Alla bidrar och bidrar med arbetstillfällen.

Vad kunde kommunen ha gjort annorlunda?
– Vi kunde ha informerat bättre om beslutet som berörde LIF om de senaste 10 åren, sa kommunalrådet Ulrika Liljeberg , C. Vi skulle ha varit tydligare och fattat beslut om ändrade avtalsförhållanden. Vi borde också ha varit tydligare om att skolbesluten grundade sig i minskade barnförhållanden.
Kommunalrådet och kommundirektör Göran Wigert redogjorde för tio år av kommunala beslut när det gäller LIF. Det handlade om att kommunen 2003 skänkte ishallarna, värda 35 miljoner, och gick in med ett bidrag på 15 miljoner till arenabygget.

Försäljningen av 90 procent i campingbolaget för 30 miljoner och besluten om hyresbidrag. De berättade om kommunen hyra av istid som först var 4,5 miljoner och ökades på för att nu vara 8 miljoner per år.
Trottoarkanten fick sin förklaring, kommunens tjänade själv 1 miljoner på att köpa gatstumpen av sig själv. LIF kom in senare som den av fyra anbudsgivare som gav högst bud.
– Det är praxis att göra så bland annat för länsstyrelse, staten och kommuner, sa Ulrika Liljeberg. Viss kan man vara upprört, men det är gängse och används utbrett enligt revisorer och Lantmäteriet. Det var ett sätt för kommunen att få pengar till annan kommunal verksamhet. Vi har fått en interpellation av S, då ska vi svara på om vi använt detta upplägg fler gånger.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se