Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer arbete för nattpersonal

Landstinget tar bort arbetstidsförkortningen för sjuksköterskor som jobbar natt.
– Det här är en avvikelse som landstinget inte har råd att uppehålla. Frågan om arbetstid är redan reglerad i centrala avtal, säger Lennart Hansson Böe, förhandlingschef på landstinget Dalarna.

Vårdförbundet och landstinget Dalarna förhandlar nu om arbetstidsavtal för nattarbete.
Arbetsgivaren vill ta bort arbetstidsförkortningen som ett led i att få hälso- och sjukvårdens ekonomi i balans. Det finns ett underskott på 200 miljoner mot budgeten.

Landstinget räknar med att kunna minska på timanställningar, vikariat och övertid.
– Landstinget har nu sagt upp avtalet och jag förstår att det blir reaktioner. Arbetsgivaren gör teoretiska beräkningar att man kan spara men jag tror att det kommer att ge andra problem, säger Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbundet Dalarna.
Förbundet har 2400 medlemmar inom landstinget Dalarna. Uppsägningen av avtalet väcker starka reaktioner bland sjuksköterskorna och det förekommer nu att sjuksköterskor säger upp sig, enligt uppgift till DD.

– Jag får signaler om att personer säger upp sig av olika skäl. Vi har förståelse för att man ser om sitt hus när villkoren försämras, säger Kerstin Erlandsson.
Lennart Hansson Böe tycker det är svårt att säga om uppsägningar beror på arbetstidsförändringen.
– Det är inga massuppsägningar och det finns ingen tydlig koppling. Det finns många olika skäl till att folk lämnar sina anställningar.
Det är inte heller lätt att reda ut om arbetstidsfrågan är avgörande för att klara kompetensförsörjningen, han.
– En nationell brist på sjuksköterskor är ett större problem i dag, anser han.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se