Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer fantasi i tv tack

Jag vill ibland skrika ut min frustration över hur fantasilös tv-underhållning vi matas med dessa dagar, men tänker samtidigt; äsch, en sån där gnäll-krönika blir bara bitter och tröttsam.
Klaga på tv-utbudet har ju alla gjort i alla tider, typ, och ingenting blir bättre av det.

Sen läste jag en krönika i Aftonbladet av Fredrik Virtanen, som verkar minst lika trött som jag, och som satte ord på det hela: Varför finns inga manusförfattare?
Jag vill sprida budskapet vidare, och blanda i ett par mått Stentäpp i Virtanens klagosoppa.

Jag brukar komma hem runt 19.00 på vardagar, sugen på en kvällsmacka, och för att få maximal upplevelse vill jag se på tv.
Mmmmm vad gott och trevligt det här ska bli. Få se nu… Arga snickaren, Bonde söker fru, Tonårsbossen, America´s got talent, Roomservice, Niklas mat, Lyxfällan, Kockarnas kamp… alltså, runt 20.00, tiden som anses som bästa sändningstid, är det så tröttsam uttjatad skåpmat på tv just nu att jag inte ens orkar halvtitta för ha nån from av kvällsmatssällskap.

Det spelar ingen roll att vissa av programmen kanske är rätt bra. Jag har tröttnat på fantasilösheten. Det spelar det ingen roll att det kanske egentligen är kul att se nån bonde som säger nåt roligt, jag kommer aldrig så långt att jag ser det.

Och lördagskvällarna, dessa mysiga familjestunder, har inget bättre att erbjuda. Körslaget, Kändishoppet, Alla tiders hits…. det är inte konstigt att man till slut tittar på AFV för hundrade gången.
Hur länge ska samma kändisar tävla i olika saker i tv? Hur många mat- bygg- sång- dans-program som är kopior av varandra kan man göra?
Tv-branschen måste vara den mest fantasilösa av alla.

Finns det ingen på produktionsbolagen, eller frilansande idéspruta, som har nån mer fantasifull idé än att låta ännu ett gäng personer laga mat i tv? Eller finns dom, fast dom blir nedröstade? Jag vet inte vilket scenario som verkar mest skrämmande.
TV-producenterna verkar ha gett upp. "Äh, folk streamar ändå bara serier på nätet. Gör nåt billigt program där Glenn Hysén tävlar så har vi nåt att sälja reklam på".

En ond cirkel.

Så klart finns det undantag. "Bron" till exempel, även fast jag åter igen stör mig på Sofia Helins overkligt konstiga rollfigur. Och så har Homeland börjat igen, men det är ju, som så mycket annat bra, importerat.
Det borde gå att göra bättre TV även i Sverige. Fantasi. Nu. Tack.


Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se