Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer fiske än sömn för Edvin under sportlovet

Annons

Sex-sju gäddor och ett par små aborrar. Det blev fiskelyckan för nybildades Södra Dalarnas Fiskeforum som bjöd på prova på fiske i sjön Viggen utanför Hedemora på lördagen.


Visserligen blev tillströmningen av nyfikna deltagare bara en bråkdel av de dryga 80-talet intresserade som träffades på Sävviken i Fors förra helgen. Men föreningens medlemmar njöt maximalt ändå.
Lagom till fiskestarten på förmiddagen drog nämligen de sista snömolnen iväg och solen bröt igenom och gav en gnistrande förmiddag med blå himmel om än lite blåsigt. Goda förutsättningar för att ge sportfisket ett lyft.

– Vår målsättning med föreningen är att få ut ungdomarna. Många tycker om att fiska. Men de sitter fast framför datorerna. Vi vill locka ut dem i naturen i stället, sa Andreas Eriksson som är ordförande i den nya klubben och som förhandlat med de olika fiskevårdsområdena om rätten för att få fiska i vattnen runt om i södra Dalarna.
Han menar att många ungdomar ofta fått utrustningar när de var barn, men inte någon riktigt bra information och kunskap om hur de rätt ska användas.
– Vi vill hjälpa dem. Och har de inte kast-, pimpel- eller metspön så kan de få låna av oss för att åtminstone få känna på och upptäcka om de tycker att det är roligt.
På lördagsmorgonen hade föreningsmedlemmarna riggat sjökanten av Viggen med idel angeldon.
– Här är det ganska djupt direkt utanför strandlinjen. Vi har agnat med mört, berättade Edvin Malmqvist när han kontrollerade ett av dessa vippande angeldon.
– När vi var ute och anglade på Dickasjön, small det hela tiden, eftersom vi då kopplat till knallkork. Men idag var det lite lugnare. Hittills.

Edvin är en av dessa unga, fiskare som föreningen knutit till sig. Han tycker sig ha hittat en fantastisk fritidssysselsättning.
– Det här är jättekul. Den här veckan har det nog blivit mer fiske än sömn. Det är ju spänning också.
Men fiske är inte bara isiga fingrar och taktfasta ryck i pimpelspöt. Lika viktigt är en flammande eld, grillad korv och kok-kaffe i jättelik kaffepetter.
– Här vid brasan kan man sitta och prata och ljuga lite. Idka vildmarks-liv, skrattar Mikael Taubert som är föreningens kassör.
Fiskelyckan är alltså inte det viktigaste. Men visst är fångsterna viktiga. Åtminstone är det några av dem som Edvin kommer ihåg:
– Jag har fått ett par gäddor på ungefär 3 kg den här veckan. Och så en på 4,5 kg. Jag stoppade ner dem igen. Fort, för är det kallt kan gäddorna skada ögonen och bli blinda.
Äter du fiske också?
– Nej. Jag är allergisk.
De andra medlemmarna i fiskeforumet väljer däremot att ta upp en och annan matfisk.
– Om inte annat så till katten, skrattar Andreas Eriksson.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se