Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

“Mest ser vi fram emot pannkakor och kebab”

Skolköken och en del skolkökspersonal runt om i Borlänge har tagit en paus i sommarledigheten. Nu är det kebabsugna, pannkaksätande och fiskglufsande fotbollungdomar som serveras.

Precis klockan elva är allt klart. Fisken, färskpotatisen och salladen står framme. Remouladsåsen har Panos Baisakos i köket lagt sista handen vid.
Ett gäng föräldrar till flickor födda 00-01 från IF Tunabro assisterar med att hacka tomater, ta emot matkuponger och fylla på mat.
De första spelarna kommer insläntrande i matsalen i Gylleskolan. Det är elva- och tolvåriga killar från FK Lidingö.
- Vad gott, utropar Jesper Stocki och tar för sig av den panerade fisken, potatisen och remouladsåsen.
- Mycket bättre än skolans mat, säger William Klingefjord.

Det är mycket som ska klaffa när flera tusen spelare, ledare och funktionärer ska serveras mat. För matserveringens koordinator Ingalill Hellby börjar dagen halv sex på morgonen och slutar vid tio på kvällen. Hon ser till att de olika matserveringarna har allt de behöver.
I 25 år har hon följt den växande cupen matvägen. Under den tiden är det en hel del som har hållit på att gå på tok. Regnskyar och översvämning i Soltorgsskolans matsal förra året. Grytor som strejkat på grund av elfel. Kranar som läckt vatten över hela köket. I år har en diskmaskin gått sönder, men den har redan hunnit lagas.
På Gylleskolan har Ingalill hjälp av Gunn Rusten som arbetat i skolkök i tretton år, och hjälpt till under Dalecarlia under minst tio.
- Det är så roligt att jobba under cupen. Många tackar för maten och tycker att det är gott, säger hon.

Grabbarna från Lidingö äter upp sin fisk och potatis. Många av dem har varit i Dalarna tidigare: på Pepes Cup och skidsemestrar. Om mindre än två timmar spelar de nästa match. De har god koll på cupens matsedel. Mest ser de fram emot klassikern pannkakor med glass. Och så nykomlingen på menyn: kebab.

LINNEA JOHANSSON
linnea.johansson@daladem.se