Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael Fejér tillträdde i måndags

Michael Fejér är ny vd för Arctic Paper, Grycksbo. Han tillträdde i måndags 17/8 och han efterträder Anders Nygårds som slutade i våras.

– En utmaning att fortsätta utveckla verksamheten i det här svåra marknadsläget, säger Michael Fejér som berättar att det han arbetat med varit en del av pappersindustrin och att det nu känns fint att ta över ett traditionellt och välskött bruk.

Han har senast - under nära 16 år - arbetat för Sonoco-Alcore från 1999. Ett företag som ingår i en internationell förpackningsindustri, främst förpackningar för konsumenter och industrin och som levererat material som hylsor och pappersrullar till pappersindustrin. Som v d har han ansvarat för Norden med nio fabriker i fyra länder.

Han har flyttat runt i Sverige och Tyskland och bor nu i Valdemarsvik men han och hans fru letar efter en hästgård i Dalarna.

– Vi har med oss tre fullblodsaraber, det är en vacker och intelligent häst som både ger oss avslappning och energi. Och två utflugna barn berörs inte direkt av flytten.

Kaj Hansson, personalchef, som kommer att jobba vidare på koncernnivå, presenterar Michael Fejér i pressmeddelande som en kundorienterad och resultatdriven vd. Fejér är en dynamisk och människoorienterad ledare med fokus på teambildning. Fejér talar själv om vikten av att satsa på och utveckla de mänskliga resurserna; personalen. att Han har studerat maskinteknik id Chalmers tekniska högskola och läst ekonomi vid Göteborgs universitet. Han talar engelska, svenska, tyska, lettiska och franska och det han lyfter fram är också kultur, utbildning, miljö, mänskliga rättigheter, fattigdomsbekämpning.

Bestruket finpapper har minskat med 3-4 procent om året sedan 2006, 35 procent på tio år, berättar Per Skoglund, teknisk direktör i koncernen. .

– Det gäller framförallt att möta en kraftig konkurrens med att utveckla befintliga produkter och satsa på nya, säger Fejér.

Om tryckpappersindustrin nått botten är svårt att säga men inte än, tror han.

– Pappersindustrin har en framtid, visionen för Arctic Paper Grycksbo är alltjämt 100 procent hållbart och 100 procent förnybart och att ersätta och utveckla gamla produkter.

Per Skoglund betonar att det sparpaket som varit aktuellt i koncernen inte berört Grycksbo annat än med energibesparingar och att försöka minska råmaterialkostnaden, inte några personalneddragningar.

– En annan viktig bit är prishöjningar när marknaden tillåter vilket den verkar göra nu, säger Fejér.

Ett pappersbruk förbrukar enorma energimängder och behöver 1,8 megawatt energi för att producera ett ton papper.

– Varje promille mindre energiåtgång gör skillnad.

Att kunna växla energi är viktigt och för oss är det el och biobränsle som gäller säger Per Skoglund.

Att det går att skapa nya jobb genom att förädla produkter ytterligare är den senaste tekniken bevis för, säger Per Skoglund.

– En digital press kan trycka så lite som några få exemplar, i England finns tekniken där man kan trycka två böcker.

– Det gäller att vara med och leverera ett papper till den här tekniken - highspeedinkjet - en sorts snabbare bläckstråleskrivares, säger Michael Fojér som kommer att jobba med att utveckla ett sådant papper.