Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket är beredda att hyra tomma lägenheter i Nås

Annons

Behovet är akut.
Migrationsverket står beredda att hyra tio lägenheter på Legoland.
Det stod helt klart vid torsdagskvällens informationsmöte på Medborgarhuset i Nås.

Ett 30-tal Nåsbor och politiker kom till mötet där Stefan Wedin från Migrationsverket kontor i Hedemora informerade om det mesta kring förfarandet runt asylsökande personer som flytt till Sverige.
- Vi är i ett akut läge där vi har stora problem att hitta tak över huvudet för många asylsökande, berättade Stefan Wedin.

Flera positiva effekter

I korthet berättade han att det kan handla om cirka 50 personer som under utredningstiden ska bo i lägenheterna i Nås. Beroende på handläggningstiden kan det variera från några månader upp till sex månader, kanske längre..
I stort var det många positiva reaktioner på att man nu planerar att hyra ut de tomma lägenheterna på Legoland. Några var ändå mindre positiva.
- Man kan faktiskt vända på det hela och fråga sig vad det får för konsekvenser för Nås och kommunen om vi inte genomför det här. Personligen tror jag att det här kan få många positiva effekter, tillade kommunalrådet Per-Anders Westhed.
Andra positiva effekter som framfördes under kvällen var att kanske Nås kan ställa ett fotbollslag på benen igen och att det gynnar butikerna i Nås.
- Det är upp till oss att bjuda på det vi är stolta över, menade en Nåsbo.

Inga kostnader

Några menade att om planerna nu genomförs skulle det innebära en hel del problem med språkförbistringar och kostnader.
- Under tiden som de asylsökande bor här i Nås står Migrationsverket för alla kostnader. Förutom hyran får ensamstående asylsökande en dagpenning på 71 kronor, berättade Stefan Wedin.
Jörgen Israelsson, förvaltningschef på Vansbrohem, informerade om att man har stora problem att hitta hyresgäster till alla tomma lägenheter i Nås. Någon ljusning på problemet ser man heller inte.
- Det innebär en kostnad för oss på runt en halv miljon kronor varje år, sade Jörgen Israelsson.
Kommunalrådet Per-Anders Westhed (C) poängterade att det inte fattas någon beslut ännu.
- När vi väl bestämt hur vi ska gå vidare kommer vi förstås att bjuda in till ett stort informationsmöte här i Nås, sade Per-Anders Westhed.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se