Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael fick stipendium för sina framgångsrika studier och spex


Ett protein som behövs för att bilda sårskorpor hjälper också cancerceller att överleva i kroppen.
Genom att studera på vilka sätt proteinet hjälper cancern att överleva hoppas Mikael Åberg på att kunna vara med och forska fram nya effektivare mediciner.

Mikael Åberg är apotekare och forskare på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet. Hösten 2008 disputerade han på ämnet simvastatins effekter på vissa typer av cancer.
Simvastatin är ett också ett läkemedel mot höga halter av blodfetter. Nu ingår han i en grupp som forskar om processen som sker när blod koagulerar, och om ett av de aktiva proteinerna, Tissue Factor, som visat sig ha en viktig funktion för cancerceller.

Tissue Factor

När vi skär oss bildas det så småningom en liten plugg av blodplättar för att förhindra att kroppen förlorar blod. Det är det som kallas att blodet koagulerar och det är en process där protein binder till andra proteiner.
Om det är obalans i det systemet kan leda till blodproppar om kroppen producerar för mycket bindande protein, eller till blödarsjuka hos de som producerar för lite.
Mikael Åberg berättar att man för många år sedan såg att personer som hade cancer också hade ökad risk för blodpropp.
Ibland var det så att de som om in för utredning av blodpropp också visade sig ha cancer.
Tillslut såg forskarna att proteinet Tissue Factor förekommer i högre grad på cancerceller, och att proteinet på olika sätt skickar signaler till cellen som hjälper den att överleva, genom att sprida sig i kroppen, eller metastasera som det heter på fackspråk.

Långsiktgt mål

- Mitt jobb är att studera hur cancercellen drar nytta av Tissue Factors överlevnadssignaler. Det långsiktiga målet med min forskning är att skapa nya läkemedel mot blodproppar och cancersjukdomar.
Förhoppningen är att de här läkemedlen ska vara selektiva för cancer och påverka resten av kroppens funktioner så lite som möjligt, säger Mikael Åberg.

Uppvuxen i Skedvi

Mikael Åberg är född och uppvuxen i Stora Skedvi och son till Stig Åberg som driver Stocksbro kvarn.
Efter att han gått ut skolan och gjort lumpen arbetade han ett år på kvarnen innan han flyttade till Uppsala och började studera.
Mjölnare blev han inte, på grund av bristande säljsinne. Däremot en lysande student. 2002 utsågs han till Årets Uppsalastudent och fick ett stipendium på 100’000 för sina framgångsrika studier och engagemang i studentkår och spex.
Men att det blev just apotekare berodde på slumpen.

Tredje nappade

- Jag är jättedålig på matte, och apotekare verkade vara den längsta naturvetenskapliga utbildningen som hade minst matte, säger Mikael Åberg.
Att han sen valde att forska om just blodets koaguleringsprocesser berodde också på just slumpen.
- Min blivande frus bror läste till läkare och hade just avslutat sin kurs i klinisk kemi. Jag fick numret till tre forskare och hörde av mig. En svarade inte, den andra var på semester och den tredje sa: självklart, vi behöver en sommarjobbare, säger Mikael.
Den forskaren var Agneta Siegbahn, som Mikael Åberg fortfarande arbetar för, men nu som forskare själv.

VICTORIA GREVE